I mitt barndomshem lyssnade vi ganska mycket på radio.
Sedan flyttade jag till Sverige och det tog några månader innan jag insåg att radio var någonting jag saknade. Tyvärr kunde jag inte så mycket svenska då, så jag började leta efter poddar från italienska radioprogram som jag redan kände till, och det var förstås mycket, mycket bättre än att lyssna på vad som helst eller vänta på mina favoritprogram!
Det var också mycket lättare att lyssna på poddar på engelska och spanska, något jag aldrig hade gjort men som nu gör mig glad över att ha lärt mig språket.
Jag lyssnar på poddar på min mobil, och när jag måste installera en ny app letar jag alltid efter ett alternativ med öppen källkod på F-Droid. För att lyssna på poddar hittade jag AntennaPod, ett autentiskt mästerverk.
Någonting som funkar särskilt bra i AntennaPod är att ändra uppspelningshastigheten. Man kan till exempel sänka den i bara 5%: då låter programmet helt normalt men är lite lättare att förstå.
När jag upptäckte detta funktionalitet bestämde jag mig för att jag skulle förbättra min svenska genom poddar. Två år senare, här är mina favoriter.
Poddar för nybörjare
I början lärde jag mig nästan allt genom att lyssna på (och ibland sammanfatta) en väldigt känd podd: Radio Sweden på lätt svenska. Denna podd är perfekt för de som lär sig svenska i Sverige, eftersom den är en nyhetspodd om vad som händer i Sverige. Ibland fokuserar den specifikt på det som är särskilt relevant för nyanlända, men för det mesta är den en vanlig nyhetssändning där programledarna talar långsammare, använder relativt enkla ord och förklarar det som kan låta konstig för oss som har utländsk bakgrund. Man lär sig lite svenska, men också ganska mycket om Sverige. Även nu, när jag vill lyssna på nyheterna, lyssnar jag ofta på denna podden, som är lättförståelig samt relativt omfattande.
Ett avsnitt av programmet varar 10-15 minuter och utskrifter finns på programmets webbsida. Om det låter svårt att fokusera 15 minuter i rad är Klartext en bra alternativ med kortare avsnitt.
P3 Dystopia: när lätt svenska har blivit för lätt men de andra programmen är fortfarande svåra
Om du lyssnar regelbundet på poddar på lätt svenska, kommer det att komma en dag då du märker att du förstår nästan allt utan att det känns tröttsamt. Du kommer att försöka lyssna på ett annat vanligt program som sänds i Sveriges Radio, men övergången kommer inte att bli lätt: många intressanta program är långa, behandlar ämnen som du inte har terminologi för och programledarna pratar inte särskilt tydligt.
Ett jättespännande program som kan hjälpa till heter P3 Dystopia. Det handlar om aktuella teman och frågor, men med starka science fiction undertoner. Det som gör programmet lättförståeligt är att, även om programledarna talar svenska hela tiden, många intervjuer är på engleska. Om man missar någonting på svenska kan man räkna med att en annan mening om sak snart kommer på engelska. Om man känner sig bekväm med engelska, är denna podd inte för krävande även om varje avsnitt varar cirka en timme.
Poddar för språknördar
P3 Dystopia är utmärkt, men min favoritpodd handlar faktiskt om det svenska språket. Språket heter det, och det är perfekt för en språknörd som jag! I programmet, programledaren Emmy Rasper och olika språkvetare svarar på lyssnarnas språkfrågor. Varje avsnitt varar 30 minuter och samlar in frågor om ett specifikt tema.
Men om du är en riktig språknörd, glöm inte att svenska är ett av de två officiella språken även i Finland! Näst sista ordet är en annan jättecool podd, som oftast fokuserar på finlandssvenskan. Kulturellt är den kanske ännu mer intressant än Språket, för det handlar om en språklig minoritet. Och jag måste säga att jag älskar den finska accenten.
Vågar du prova någonting på ett annat skandinaviskt språk kan du lyssna på Språksnakk (på norska). Kanske finns det någonting motsvarande även på danska, men danksan är bara lättläst för svensktalande ;)
Andra poddar jag tycker om
Slutligen, här kommer en lista med andra poddar på svenska som jag gillar. Jag ska hålla den uppdaterad.
- Europapodden (politik)
- Kinapodden (kultur och politik).
Intressant ämne för de som vill lära sig bättre svenska, och ditt språk är väldigt bra!
Tack så mycket för ditt hjälp @JonasK! Några saker borde jag redan kunna, men de lexicala rättningar (t.e. "samla" istället för "samla in") är såååå användbara :)