A “tám” gyökér
Hungarian

A “tám” gyökér

by

habits

Egyszer láttam egy kétéves fiút szánkót húzva a Rózsadombra, aki kiált a szüleinek akik túl messze másznak előtte, “álljatok meg!”

“Bárcsak nekem is volt valaki, aki kiabálhat velem,” sóhajtottam….

(A felszólító módot épp tanultam, de csak könyvről. Az volt az első alkalom, amiben tényleg hallottam a módót.)

Szóval, egy szombat nem rég utána, elég korán reggel, az edzőterembe mentem Budapesten, hogy halhatok egy edzőtanár kiabál hozam egy edzőcsoportban.

Csak egy edzőóra volt olyan korán szombaton: egy Krav Maga óra. Nem ismertem ilyen edzést. Nyolckor reggel volt. Az edzőterem ajtajai még zárva volt. Egy csoport férfi várt kint a lépcsőn, ilyen pólóban, mint “I know how to kill you in 30 ways.” De olyan kedves és okos és rendes voltak mindenkik, nem hittem, hogy igazi, hogy ilyen emberek tudtak hogyan megölni harminc módján.

Sokat tanultam ebben az órában. Főleg, hogy csak kell találni bármi gyengeség az ellenségedben: bármi puha vagy gyenge részt: a szemet, az orr lyukat, a hosszú haját hózni, fül lyukat, a kisebb ujjat, a csuklót, a lábfej tetőjét, a térdet vagy a térd mögött, stb. És kell húzni az embert közelebb, hogy csípni a bőrt, vagy harapni, vagy bármit csinálni, és valószínűleg a cél az, hogy majd megölje egy embert.

De nem értettem nagyon jól magyarul, szóval lehet, hogy nem tejesen értettem a célt.

Volt egy szó, amit a tanár sokszor használt: a “támadt” szót. “Amikor akarsz támadni…” “Ebben a helyzetben, ilyen támadsz…”

Hétfőn a magyar órán, a tanárom próbált egy póker (a kártya játék) könyvvel tanítani. Felhangosan olvasott, amikor olvastam a szöveget, és utána a szavakról / lényegről kérdezett.

- Tudod ezt a ‘tamad’ szót? - Kérdezte.

Ha. Ismertem ezt a szót. - To fight? - feleltem.

- Nem, az nem “to fight”, hanem “to attack.”

Jó. A lényeg elég hasonló volt, szóval a különbség nem számít, de gondoltam, hogy szerencsés voltam, hogy ezt a ritka szót hallhattam elég gyakran, hogy tanulhat. (Azért mondom “ritka”, mert az átlagos nyelvkönyvben az nem olyan népszerű szó.)

De épp sok más szót olvasok, az interneten, amik az ugyanaz gyökérből ered:

  • támogat
  • feltámad
  • fekvőtámasz
  • támasz
  • támaszt

Nem tudom miért, de mosolyok, amikor gondolok arra, hogy a támaszt szó és a támad szó az ugyanaz gyökér erednek. A gyökőr ismeretlen. Vajon mi volt.

1