Äänikirja Nopeus
Finnish

Äänikirja Nopeus

by

reading
cognitive science

Ystäväni läheti minulle tämän artikelin: https://yle.fi/a/74-20031843

Arikkeli kertoo äänikirja kuntelimisesta ja mita se voi merkitä? Asiantuntijan mukaan kuulijan tarkkaavaisuustaidot saattavat tarvita tukea. Toinen asiantuntijan mukaan kuulijat ovat harjoitelleet ja sopeutuneet.

Nopeutetusti kuunnellessa kaikki keskittyminen menee kirjan sanoman vastaanottamiseen mahdollisimman nopeasti eikä kirjan sisäistämisen kannalta merkityksellisiä mielleyhtymiä tai syvällisempää pohdintaa ehdi tulemaan.

Olen ajatellut kyseestä usein. Luen tekstikirjojen englanniksi, äidinkielelläni, 2x ja 3x välillä. Vaihdan äänikirjan nopeus kiinostukseni (eli tarkavaisuuskeni), kertojan esityksen, ja sisällön mukaan.

Esimerkiksi, Kuuntelin ensimmäinen Stormlight Archive kirjan 1.2x. Nut kuuntelen toista 1.7x. Syy on se, että toinen on yksityiskohtaisempi ja tunnen maailman ja hahmot. Toisaalta, itseapukirjat ovat yleensä toistuvia, eivätkä vaadi suurta kognitiivista kuormitusta. Kun kuuntelen 3x, haluan vain päästä loppuun ja tietää mitä tapahtuu tai mitä pääkohdat ovat.

Nopeus valinta kertoo minulle paljon suhteestani kirjaan.

3x: Kirja vaikuutaa minua ykistyiskohtaiselta, hieman tylsältä, jopa toistuvalta

2x: Kertjoja puhuu hitaasti. Tarina on todennäköisesti hidas tai suoraviivasta.

1.5-1.7x: Kertoja puhuu hitaasti. Ehkä kuuntelen mielummin ääninäyttelmistä tässä tahdissa. Joskus sävy on liian surullinen tai jollain tavalla häiritsevä. Tarina on tutumpaa, eikä vaadi suurta huomiota.

1.2x: Tavallisen puhenopeus. Kertoja on hidas vaikka tarina vaadi huomioni. Nautin siitä paljon.

1x: Puhen nopeus on tavallisempi puhenopeus, eikä äänikirja nopeus, joka on mielestani hidas. Tarina vaadi huomioni tai siinä on sellainen hidas olo tai vaikutus.

Tiedän, että jotkut kuuntelevat nopeasti, jotta lukevat enemmän kirjoja. En pidä tavoitteesta laskea kirjan määrää vuodessa. Määrään keskittyminen voi johtaa nautinnon menettämiseen ja romuttaa aivot. Ollen tehny sen. Aivoni sekoitetiin ja se aiheutti stressiä. Kin minulle on tapahtunut, en ole voinut levätä.

Nyt, en laske kirjoja. Tiedän, että en ehdi lukea kaikkia kirjoja ennen kuolemaani. Ehdin vain nauttia vain osasta niistä. Nyt lepään joskus kirjojen välissä, koska ne vaikuttavat minuun. Tarvitsen aikaa käsitellä niitä.

2