Polyglot NaNoWriMo (7)
Swedish

Polyglot NaNoWriMo (7)

by

Hej allihopa!

Hur mår ni? Jag mår inte totalt bra, eftersom jag har igen ont i halsen och öron. Förra helgen var jag bättre, jag trodde att jag var helt återställt, men igår borjade jag att känna ont i halsen och öron en annan gång. Hvilken otur! Den här gång har jag inte feber eller hosta minst.

De här dagarna läser jag en bok av P. D. James och T. A. Critchley. Den original titeln är The Maul and the Pear Tree, men jag läser den i den spansk översättningen, La octava víctima. P. D. James var en berömd engelsk författare som skrivit månge deckare. Icke desto mindre är den här bok inte en deckare: hon skrivit den tillsamans med en historiker, T. A. Critchley, och den är en berättelse av ett äkta brott som skedde på England i början av 1800-talet. Det är vad vi idag brukar kalla ett "true crime".

1811 två familjer dödades i London. Först, en familj som hade en tygaffär: mannen, frun, ett litet barn på bara några månader och en lärling som jobbade i butiken. Alla blev brutalt mördade, med hårt slag i huvudet och deras halsar skärs av. Tio dagar senare, bara några gator bort, ett gift par som hade ett värdshus mördades också, tillsamans med sitt hembiträde och med samma metod. I båda fallen stul brottslingarna knappt någonting, därför motivet till morden verkade inte vara ekonomisk.

Boken fokuserar på avsaknaden i England vid den tiden av en effektiv polisstyrka eller av moderna metoder av utredning, vilket mynnade ut i ett kaotiskt arbete till de olika myndiheterna som tog hand om angelägenheten.

Tack så mycket för att läsa!

1