Finlandssvenska: mitt nordiska favoritspråk
Swedish

Finlandssvenska: mitt nordiska favoritspråk

by

language learning
linguistics
culture

Jag är mycket intresserad av dialekter och språkvarianter.

Kanske beror det på att i mitt land finns det en massa coola dialekter i varje region. Min mamma kommer t.e. från Sicilien, där det är helt vanligt att man talar en dialekt som skiljer sig ganska mycket från standarditalienskan, men mina favoriter talas i Sardinien, vår andra stora ö.

Nu bor jag i Sverige och lär mig det svenska språket, som jag tycker väldigt mycket om: det har en ganska minimal och enkel syntax, flera häftiga ord som finns inte på andra många andra språk*, en logisk sätt att benämna mans släktingar**, ett neutralt personligt pronomen som funkar jättebra och flera andra trevliga egenskaper.

Många lär sig svenska för att de tycker väldigt mycket om hur det låter. Delvis håller jag med, svenskan låter ju nice! Det är jätteintressant med betoningen och uttalet är definitivt tydligare än vad gäller t.e. engelskan. Men om du frågar mig, låter den inte särskilt bra.

...Eller så trodde jag innan jag upptäckte finlandssvenskan.

Jag måste först säga att det finska språket låter, enligt min mening, helt fantastiskt. Det är svårt att förklara varför, men jag blir jätteglad när jag lyssnar på någonting på finska, även om jag förstår ingenting. Men samtidigt är det finska språket mycket mer komplicerad än det svenska, som är inte lika morfologiskt krävande.

Finlandssvenskan låter definitivt finsk och det har några egenskaper som gör den speciellt trevlig för mina öron:

  1. den låter lugnt. Försök att lyssna på vilken podd som helst på Svenska Yle för att se vad jag menar
  2. för oss italienare är den lättare att förstå, åtminstone innan vi exponeras till mycket sverigesvenska. Vokalerna är t.e. ganska lika våra egna
  3. för många är det lättare att uttala: svenska utan SJ-ljudet? Det är ju det bästa språket! Prosodin är också mycket, mycket lättare att härma.

Resurses

Om du vill veta mer om det finlandssvenska språket:

Om du vill lyssna på någonting finlandssvenska:

Om du vill veta mer om det finlandssvenska språket genom att llyssna på någonting finlandssvenska:

* Jag kommer definitivt att skriva ett blogginlägg om mina favorita, men jag menar t.e. "hemmakväll", "särbo", "mambo"... och självklart "lagom"

** mans mors mor heter mormor, mans fars mor heter farmor, mans mors syster heter moster osv. Smart, eller hur?

*** Sveriges Radios Språket är en av mina favorita poddar på svenska. Alla mina andra favoriter finns på mitt tidigare inlägg på svenska.

2