El Modernisme català
Catalan

El Modernisme català

by

travel
architecture
culture

Cada ciutat té la seva propria cara, creada per la gent que hi va viure, les guerres que la van destruir i sobretot pels arquitectes que li van donar un rostre únic. Quan vas a Barcelona, per exemple, veuràs molts edificis curiosos. Un dels més cridaners és probablement la Casa Batlló d'Antoni Gaudí amb la seva façana multicolor i un estil com de somni.

Conegut per obres com el Park Güell, la Casa Milà i sobretot la Sagrada Família, Gaudí és l'arquitecte català més famós. Però hi ha altres artistes que van contribuir a l'ambient únic de la metròpoli catalana. Altres edificis especials són el Mercat de la Boqueria de Miquel de Bergue i Josep Amargós i Samaranch, l'Antiga Fàbrica Casaramona (el CaixaForum) de Josep Puig i Cadafalch, el Palau de la Música Catalana de Lluis Domènech i Muntaner o, un dels meus favorits, l'Antiga Casa Figueras d'Antoni Ros i Güell que avui és una pastisseria (els croissants són molt bons, però una mica cars).

Tots aquests artistes són representants d'un estil artístic molt especial: el modernisme català. Aquest estil és tipic de les últimes dècades del segle XIX i les primeres del segle XX. Té afinitats amb estils semblants d'altres països europeus com el Jugendstil d'Alemanya, el modern style d'Anglaterra o l'art nouveau a França. El moviment aparta la mirada de l'arquitectura industrial i intenta crear obres que fan pensar en la natura i el moviment natural. Per això hi ha façanes multicolors i formes que recorden a arbres o cera fosa. Els artistes catalans van combinar elements de diversos estils: l'arquitectura gòtica catalana, elements ornamentals i decoratius i elements de l'arquitectura catalana tradicional com la volta catalana.

La modernisme català és un estil urbà, però no es troba només a Barcelona. Hi ha també obres en altres ciutats catalanes com a Manresa, Sitges, Terrassa o Reus. L'Ajuntament de Barcelona va crear la Ruta del Modernisme, una llista de 120 (al pricipi 115) edificis modernistes a Barcelona. L'enllaç us porta a la pàgina web en alemany, perquè conté la llista de les primeres 115 obres amb imatges. En els últims anys, altres ciutats també van crear una Ruta del Modernisme. Les llistes no són exhaustives, però donen inspiració per fer una volta artística.

5