Recursos per a aprendre català
Catalan

Recursos per a aprendre català

by

language learning
hobbies

Fa algun temps la Linda em va preguntar quins recursos utilizo per a aprendre català. No és fàcil trobar bons materials i per això escric aquest text. Potser ajuda altres persones que vulguin aprendre la llengua.

Cursos

He començat amb el llibre "Complete Catalan" però aviat he deixat d'utilizar-lo. M'ha encantat molt la introducció però en els primers capítols hi ha alguns errors. A més a més no m'han agradat els diàlegs i les exercicis. Totes aquestes coses han tingut com a resultat que no he après res.

Hi ha també un curs gratis en línia anomenat parla.cat. No l'he utilizat prou per avaluar-lo.

YouTube

Per això he necessitat un altre mètode. De moment aprenc sovint amb vídeos de YouTube, perquè per mi entendre el català parlat és la part més difícil. He trobat tres canals que m'agraden:

1. "Easy Catalan", l'equip té també un podcast. De moment la gent parla massa ràpid però els vídeos tracten temes interessants.

2. El canal "Couch Polyglot" té una playlist amb vídeos per aprendre català (la Laura és catalana). Hi ha també un curs breu amb les bases de la llengua en català. Aquest m'ha agradat molt perquè la Laura parla molt lentament in repeteix les frases i expressions difícils. Els vídeos de la Laura són bons per millorar la comprensió oral.

3. "Català a Natural" és un altre canal pels aprenents del català. Trobo els vídeos interessants. No només hi ha vídeos de gramàtica, sinó també vlogs i vídeos sobre la vida diària.

Llegir

De moment em concentro en entendre millor la llengua parlada. Però m'agrada molt llegir i per això us vull dir com fer-ho. Ja que ja sé algunes altres llengües romàniques entenc gran part del vocabulari català. Hi ha també "graded readers" però aquests no m'han agradat en italià. Per això he començat a llegir llibres per a parlants nadius. Llegeixo molt poc a poc però ho trobo una bona activitat. Aprenc les formes correctes de les paraules que ja conec de les altres llengues i així també desenvolupo el sentit de l'estructura de les frases i la llengua en general.

Diccionaris

Els diccionaris em posen dificultats perquè no són prou extensos (Són la raó d'algunes expressions estranyes en els meus texts :D). Hi ha els diccionaris bilingües dict.com i multilingüe.cat. El primer té gairebé 26.000 paraules i la versió impresa del diccionari de la llengua catalana multilingüe conté unes 20.000 paraules. El diccionari més complet que he trobat té 56.000 paraules però crec que no està disponible en línia. En comparació amb diccionaris d'altres llengües: el diccionari bàsic d'italià de Pons té prop de 50.000 paraules, el meu diccionari castellà bàsic té 150.000 paraules i el meu diccionari anglès per a estudiants conté fins i tot 310.000 paraules.

Per això a vegades passa que no puc trobar una paraula. Com que no vull utilizar altres persones com a diccionari constantment, he trobat un altre mètode: cerco les paraules a Viccionari. És un instrument molt pràctic per trobar la traducció alemanya de paraules catalanes, perquè també es poden cercar verbs conjugats i els plurals. El Viccionari mostra la forma bàsica de la paraula amb una explicació en català. De vegades és una mica difícil d'entendre però m'ha ajudat sovint.

Hi ha també el diccionari monolingüe amb explicacions en català. Allà i a la pàgina verbs.cat es poden buscar les conjugacions dels verbs. A l'última hi ha també un entrenador de conjugacions.

Escriure

L'últim que faig és escriure aquests texts a Journaly. Al principi escriure era molt difícil però expressar les meves idees esdevé cada vegada més fàcil.

Això és tot per ara. Quan trobi més recursos potser escriuré una segona part.

Gràcies per llegir tot això :D

4