Transkripsjon til Dagsrevyen 21 (2021.05.27)
Norwegian

Transkripsjon til Dagsrevyen 21 (2021.05.27)

by

transcription

God kveld og velkommen til dagsrevyen 21. Sola, fint vær, skjenking, avlyst eksamen, spørsmål er hva vil det ha å si for smitten? Etter flere utsettinger, en dato er klar i 22. oktober åpner det nye munch museet i Oslo. Brann bomma på straffe mot Stabek og har tapt seks kamper på rad. Ja, vi går litt mot en helg med fint og varmt vær mange steder i landet, muntlige eksamene avlyst, det har åpnet opp igjen for skjenking og selv om det nok ikke malørt folk vil ha i vegre, blir spørsmålet stilt hva vil dette ha å si for koronasmitten her i landet?

Vi er jo redd for at sommeren skal bli ødelagt, men samtidig så akkurat nå så tenker vi kanskje ikke så mye på det og vil på en måte bare nytte (være) at nytte at det er deilig (ja, vi vil nytte det sånn det er ).

Folk samlet i Oslos parka, og kø på vei i inn utestedene i kveld, men når eksamene avlyses, og ungdom får mer fri, frykter også helsedirektoratet mer festing og smitte.

Nei, det er jo dette med festaktivitet som er stor usikkerhetsmommentet, vi har jo sett mange eksempler nå nylig på hva det kan medføre av smittavbrudd, hvor er jo ganske avhengig nå at folk fortsetter å følge råd og regler, også de neste to månedene inntil da også disse aldersgruppene er vaksinert.

Kristiansand er en av byene som har tøffeste perioden i pandemien akkurat nå etter mye smittet blant rus, men også her er ute i sommervarmen og treffer hverendre.

Altså det har jo vært mye smittet blant spesifikke grupper som rus og... Så det er jo... Man må jo passe på å overholde lokale forskriftene som er, så være opptatt av smitterverns regler og bruke munnbind, og vaske hendene og være, være flink, så, ta ansvar selv, så går bra.

Tilbake i Oslo, gleder politiet seg over gjenåpning.

Men politiet kommer til å være synlig i bybildet inni de, den helgen som kommer, og kommende helg, og har registrert både hver og på en måte folkansamlinga da. Og vi forventer at Oslo innbygerne også forholder seg til de smittevernreglene og lovene som fortsatt gjelder.

Vi tenker at det er positivt at man møttes og er sosial hvis man er da utendørs i størst mulig grad og da holder avstand og følger smittevern rådene, da er det ikke forbundet med spesielt stor risiko.

Ja nå landet nå er i ferd med å åpne opp så er det mange som endelig kan komme tilbake til jobbene sine. Men fremdeles er det mange som er arbeidsledige her i landet.

Parkteateret i Oslo fikk litt ekstrahjelp da gjennåpningsplans trinn to ble igangsatt i Norge i dag. Nå har jeg løftet stoler for deg, Torbian. Statsministeren bruke morgentimene på å snakke med noen av de som merket koronapandemien på både kropp og lommabok. De fleste ansatte her på konsertstedet har vært permittert siden november i fjor.

Det er jo to hundre dager da før at dere gikk ut i perm, permisjon, ble permittert (permisjonen høres veldig mye finere ut, ikke sant?). Jeg blitt oppfordra til å søke andre jobba feks, og det vet jeg godt noen har gjort og så har blitt permittert derfra og da plutselig så skjønner noe enda meg så sitter man uten rett på dagpenger.

Men du har brukt den tiden på å ordne utdannelsen litt, skjønte jeg?

Det er jo, det er jo den eneste sjekt???? (the fuck?) Jeg liker å ha noe å gjøre liksom

Men selv om stadig flere kommer tilbake i arbeidlivet nå, er det mange som står igjen. Statsministeren mener b.a. muligheten for å kombinere dagpenger og etterutdanning blir svært viktig fremover.

Vi må også være flinke til å lage et fleksibelt utdanningstilbud som gjør at man får påfyll, får muligheten til å gjøre det. Dette har vært en sjanse som har vært mulig å bruke som vi fortsatt mener skal være det, nemlig, at du kan få fullføret fagbrev.

Men i dag er først og fremst dagen da landet tar en stor skritt i retning av normalitet. Smitteutviklingen de neste ukene vil avgjøre når trinn tre kav iverksettes og følgelig enda flere vil kunne komme tilbake til arbeidsplassen sin .

KS og Unio vært ikke enige om ramma (rammene) for lønnsoppgjøret dermed har 20390 lærere og helsearbeidere gått ut i streik og over to hundre skoler og barnehager i landet får avgrensa eller ingen undervisning. Også I Oslo vært brudd i forhandlingene og over 600 kommunetilsette (ansatte?) blir tatt ut i streik her i morgen. Unio sier lønna må kraftig gå opp mens KS mener kravene er umulige å innfri. Vi trenger en klar årlønnsvekst for våre medlemmer og det fikk vi ikke, desverre, og det betyr at arbeidsgivers siden ikke har kommet oss i møtte og vi ender opp i en streik som vil ramme barn, unge, pasienter og brukere.

Vi kunne ikke å strekke oss lenger. Union sine krav var veldig høye på å ramme , lang over det som var overhodet mulig å innfri og hadde et ønske om et profil som, som ikke var mulig å finne løsninga på.

FN har oppretta en permanent granskinskomisjon som skal overvåke og rapportere om menneskerettsbrudd i Israel. Og på den okkuperta Vestbredda og Gazastripa. Fn sier også at de mener at Israel kan ha stått for krigslovbrudd under fly og arteleriangrep mot gazastripa, og de kritiserer Hamas for rakettangrep mot Isreal i krigen som varer i elve dager denne måneden. Mandatet vil gjelder på ubestemt tid, og det er noka (noe) som aldri blitt opprettet av FNs menneskerettsråd før.

Flyselskapet SAS tapte 2,4 milliarder kroner siste kvartal. Flyselskapet får nye lånegarantiet fra den svenske og danske staten for å klare seg gjennom pandemien videre. Og SAS er avhengig av at flytraffiken tar seg opp igjen snart.

Våre tro, det er at vi nå har full godt likviditet for å ta oss gjennom den pandemien. Men det kommer bør helt rolle til avgjøres av om vi har rett i våre antagelser at traffik kan komme tilbake til viss del under høgsommeren.

Nye utrekninger (utregninger) viser at hundrevis av norske dammer er sårbare for klimaendringer og kan i verste fallet briste i framtida. Dette kan du lese mer om på nettsida våre nrk.no

I dag var det offesiell åpning av den undersjøiske kraftkabelen mellom Noreg og Tyskland, og Angela Merkel og Erna Solberg var på plass. Kabelen skal sikre utveksling av ren fornybart energi, og vi går rett inn i nedtellinga under åpningsseremonien.

3,2,1 , here we go! Med svært prominente gjester til stede digitalt, ble Norges først strømkabel til Tyskland offesielt åpna i dag.

Dette er et kjempeviktig prosjekt fordi det er det bra for Norge, det er bra for norsk vannkraft, det er bra for forskyningssikkerheten vår, og det er bra for klima.

Det har tatt fem år å legge verdens lengste undersjøiske kraftkabel mellom Norge og Tyskland. Her på Ertsmyra ved Tonstad i Sirdal starten kabelen før den fortsetter i sjøen fra Flekkefjor til Wilster i Schleswig-Holstein i Tyskland. Kabelen er over 620 kilometer lang, og det er enorme mengder strøm som kan gå gjennom den kraftige kabelen.

Nordlink er et anlegg som har et så høyt spenningsnivå, det betyr at vi har stort kapasitet til å overføre store mengder kraft, og Nordlink alene kan overføre kraft tilsvarende behovet til Oslo by eller 2,5 millioner tyske husstander.

Nordlink har kosta 18 milliarder kroner og ble satt i drift i mars. Kabelen blir en viktig brikke i utviksling av ren fornybar energi. Tyskland er i ferd med å fase ut forurensene kullkraft og erstate dette med vind og sol energi.

Og for å få systemet til å virke, så kan vi kan importere vindkraft når det blåser i Tyskland og eksportere vannkraft når vi er i overskudd av det.

Om få måneder vil enda en utenlandsk kabel bli åpna da til Storbritania. Norge knyttes dermed mye tettere til det europeiske strømnette. Og du som strømkunder må betale litt mer for å hjelpe Europa med ren strøm.

Det bidrar til å jevne ut sånn at vi ikke får disse voldsomme prissvingningene som vi har hatt. Og det tar det ned toppene litt, og det er bra for alle som har en økonomi som ikke alltid tåler at det plutselig blir forandringer på strømregning.

Er det vår vi ser frem mot høsten. Fredag 22. oktober klokka 1700 for å være nøyaktig da åpner det nye Munch museet i Oslo. Og det blir arbeid med fem ulike utstillinger om kunsteren fram til åpninga. Og et av de mest kjent kunstverka får sitt eget rom. Et museum som har kostet over to milliarder kroner, og det nye Munchs museet skal inneholde skrikrom for det finnes mange versjoner av temaet til Edvard Munch.

Vi har nokså mange her, og vi har også skysser og tegninger, osv. Men vi har laget et skrikkabinet.

I dag ble åpningsdatoen offentliggjort etter at åpningen ble utsatt flere ganger. Nå sist i 2020 pga blant annet pandemien.

Fredag to og tjuende oktober klokka fem. Hvorfor er det tidspunkta valgt? Jo, det har Munch museet og vi kommet frem til sammen at da skal alt stå ferdig, det er fortsatt ting gjenstår med flytting av kunst og andre ting...

Arven til Oslo kommune inneholdt til sin tid over 25 000 kunstverk av Edvard Munch, samt skisser og skulpturer. Mye har ligget lagret, nå skal mer av arven vises fram, og skrik oppleves på en helt spesiell måte.

De tåler veldig lite lys så da rullerer vi, slik at vi et verk av gangen og hvis det står veldig lenge i det rommet, så får du faktisk treverk da.

Både bilder fra livet til kunstneren og hans mange kunstverk skal vises i det nye museet. Det skal være fem ulike utstillinger, og de store monomentale verkene vil folk alltid kunne se.

Det er veldig mange som har lyst til å se de verkene derfor har vi lyst til å ha dem oppe permanent.

Sport nå vi starter med liteserien. Få lag er mer avhengig av poeng enn brann som står med null poeng etter fem kamper. Men igjen fikk de det tøft i kveld mot Stavik.

De har ikke hatt mye å klappe for derfor var Brann målet klart.

Jeg synes at vi nå trenger litt enklere litt på

Men da må de ihvertfall score på straffa når det ble tildelt. Som denne etter tolv minutter mot Stabek. Men svært lite går over til Branns vei om dagen. Og disse ville også hevde at denne straffen var den tvilsom i sorten. Semi Skytte var derimot ikke i tvil 1-0 til Sabek til pause. 20 minutter etter hvilen scorer endelig en bergenser, men trist for Brann, det var Stabæk-midstopper Amankwah som fastsatte resultatet til 2-0 til hjemmelaget. Brann tapte med det sitt sjette kamp på rad som tidenes dårligste sesongstart.

Æj, det er klart vi har hastverk da, vi har ikke vunnet på 6 kamp altså. Det er klart det haster for oss også få en tre peonget.

Sella (Føler) du på det at du har litt ekstra press på det nå etterhvert som tiden går?

Ja, Skulle det vært mye fotball i at... når du vinner fotballkampa så...så.. så begynner. Men jeg er nå.. det har.. Jeg lever godt i det, altså.

Mange har tippet Viking i toppen denne sesongen, men mot Bjundalen var det bortelaget som kommet best i gang. Benjamin Stokke sørget 1-0 til Mjundalen, men Viking slo tilbake i andre omgang, innbyter Shein Pattenama finner innbyter Harald Nilsen Tangen som utlignet ti minutter etter pause. Og Pattenama var ikke ferdig, med målgivende støs til Slatko Tripic som vi ser her, vinner Viking 2-1.

Presset på Erik Botheim var stort før sesongen, men spisen har levert scoringen i de fire første kampene for Bodø/Glimt i eliteserien. Og scoringsformen fortsatte mot Haugesund.

Han var uønsket av Rosenberg og kom til regjerende seriemesterne hvor han hadde store sko å fylle og presset var stort. Men Erik Bortheim har vært i fyr og flamme innledningsvis i sesongen.

Nei, blir for meg bedre og bedre både fysisk og med ballen og jobbforfasende (??) og alt sånn så... har jeg fortsatt mer å gå på så.. det gjelder være ydmyk å gjøre jobben.

Og jobben gjør han definit godt mot Haugusund, drøyt en halv time ut i kampen scorer han sitt femte mål på like mange kamper.

Det er imponerende det. Det... og det.. tror han er klar over og litt stolt over alt.

Rett før slutt så satte hjemmelaget på turboen og da går det fort. Nytt dette angrepet som Ola Solbakken får æren å avslutte. Bode/glimt vinner til slutt over Haugesund.

Det er alltid gøy å score mål så vet jeg at det ikke kommer av seg selv så når. Nå gjelder å nullstille til neste kamp og se hva kan vi bli bedre på som lag og løfte oss.

Kristiansund er i god form om dagen, gikk kampen mot Sarpsborgs null åtte sender amidop diop av gårde en lang pasning innom Torge Landsjen header ned til Sånder Kartum som scorer sitt først eliteseriemål og sikrer 1-0 serien mot Kristiansund. På Åråsund ert det Thomas Lene Olsand som blir kveldens helt mot Od etter presis innleg fra Hjalmen Åssen scorer Lene Olsan bestemt med hodet å sørger for Elleskos første seier denne sesongen.

Kampen mellom Sandefjor og Rusenberg oppsumerte de fem første rundene i eliteserien. En drømmescoring fra Kirstofer Nordman Hansen avgjørende langt innkast og en sen avgjørelse for trønderne .

Kristofer Nordman Hansen bydde opp til dans mot Rosenborg. For på stillingen 1-0 til trønderne dro Hansen inn i banen og sendte denne bananen i vinkelen.

Jeg stått mye på den posisjon der avslutta så.. da det er fint å se den å gå inn.

Samme mann klarte nesten å avgjøre kampen like før slutt med et nytt kunstverk, men at den ikke går inn er et annet fellesnevner for eliteserien som skal avgjøre.

Jeg vet at det å dra til enkelte steder så vil laget jobbe steinhardt mot oss. Og det gjorde Sandefjord i dag og, og det er godt lag, de trusel vel, det er mange kommer til å reise herfra med det tre peonget.

Et langt innkast på overtid, dette til slutt ned hos Gullermo Molins som kriger inn et sent 3 poeng for trønderne.

Det er altfor dårlig, det kan ikke sprette to ganger inni vår 16-meter før de får avslutte alene. Så det er altfor dårlig.

Begge land leverte slørvete forsvars spill da Strømsgodset møtte Tromsø. Et unøyaktig utspill fører til at Tromsøs Erik Kotolano kommer alene med keeper. Han gjør ingen feil og sender bortlaget i ledelsen. Etter pause er det Tromsø som rotter det til i eget forsvar. Stømsgodset vinner ballen og Johan Håve sikrer poengdeling i Drammen.

Fridretten og Karesen Warholms kanskje sterkeste rival Rai Bejnamin er offensiv i OL-sesongen. Nå ønsker han å bli den beste løperen gjennom historien på fire hundre meter hekk.

Stårslått i Doha før morgens Diamon League-stemnet i Qatar og store er også tankene til Karsten Warholm-rivalen Rai Benjamin i OL-sesongen.

Han var Karsten Warholm sin tøffeste konkurrent I 2019-sesongen, men så kom korona pandemien som førte til at Benjamin ikke konkurrente på nytten måneder der, men nå sikter han seg inn på Kevin Young sin 29 år gamle verdensrekord på 46,78.

Og det Medan Warhol står ove,r er resten av verdenseliten klar for 400m hekk i Diamon league.

Og vi er klare for væremelding.

Ja, mange har sett sol i sør-Norge og midt-Norge i dag. Og grønt og fint som vi ser her i Trøndelag, og mange blomster nå på Smøla. Et høyt trykk ligger i norske havet nå og sørger for at det blir en fin helg sør i landet, og høyt trykk blir liggende der og brer seg inn over sør-Norge, men dessverre så er det et lavtrykk i Barentshavet og sender den en kald Nordvest løftstrøm ned mot Troms og Finmark i morgen og luften er såpass kjøle at det kommer enkelte sluddbyger ned i lavetarreng Nord i Finmark, men det meste av Finmark og Troms får stort sett oppholdsvær, skyet eller delvis skyet vær. I nordland vil skydekket varriere en del, typisk delvis skyet perioder med sol for det fleste. Men særlig lengst i Nordvest så kan nok være en del skyer i perioder i morgen. I Sør-Norge så blir det stort sett pent vær i morgen, det kan ligge noen skyer inn mot Trøndelagskysten særlig sent på dagen, og særlig noen tåketskyer til havet som kan drive mot Vestlandet i morgentimene, men stort sett pent vær i morgen østafjells, og en del sol og da vil temperaturen kan komme opp i overkant av 20 grader på de varmeste stedene.

Droning Sonja er som vi vet opptatt av kunst, nå har hun åpnet eget galeri i hovedstaten, og i dagsrevyen i kveld hadde vi et lengre intervju med dronninga som du kan se i nettspileren vår. Det var dagsrevyen 21, vi er tilbake med kveldsnytt.

0