Bør foreldrene vite hva ungdommene deres holder på med på fritida
Norwegian

Bør foreldrene vite hva ungdommene deres holder på med på fritida

by

family

Nå for tiden er selvstendighet og uavhengighet vesentlige verdier i det norske samfunnet. Mange setter disse verdiene høyt spesielt når det gjelder barnoppdragelse, der det ofte handler om å gi barn et stort handlingsrom og takhøyde. Det er til og med noen få som går så langt som å si at foreldre ikke bør vite hva barn holder på med på fritiden sin. Det er helt klart noe ikke alle er enige i, og dermed skaper store diskusjoner rundt foreldrenes rolle i barnoppdragelse.

Etter min mening bør selvstendighet og selvbestemmelse stå i fokus i familielivet. Immidlertid betyr det ikke at man bør slippe ha noe som helst oversikt over barna sine. Det er uansvarlig og i noen tilfeller rett og slett farlig. Dersom foreldre blir fraværende fra barnas liv, og ikke engang vet hva ungene gjør på fritiden sin, da er det større risiko for at barna føler seg alene. Potensielt sett kan det i lenge løp påvirke selvfølelse deres, og skape en slags mangel på kjærligheten. Da vil man bære det meg seg i det voksne livet, og få negative følger på menneskelige relasjoner. I tillegg kan det i noen tilfeller til og med føre til at tenåringene omgås med feil personer, og blir involverte i straffbare handlinger. Derfor er det viktig at barna blir både passet på, og følgt opp.

På den andre siden, det er nok mange foreldre som er tilbøyelige til å overstyrre barna sine, noe som kan skape dårlige relasjoner mellom barn og foreldre. Noen foreldrene bruker til å ta altfor mange beslutninger over barna sine, og det gjør at barna føler seg kontrollerte, og etterhvert ikke klarer engang å bestemme over seg selv når de blir voksne. I så fall kan det være sunt å ta ett skritt tilbake og gi barna det tiltrengte pusteromet. Til tross for dette mener jeg at man ikke bør bevege seg fra den ene ekstreme til den andre, og foreldre bør vite hva barna driver med.

Alt i alt, foreldrene spiller en viktig rolle i barnas liv, og det er viktig at barna føler seg selvstendige. Det viktigste er at foreldre har oversikt over barna sine, og gir nok handlingsrom. Det vil si at foreldrene bør vite hva ungdommene deres gjør på fritiden, samtidig som unngår å være altfor påtrengende eller forstyrrende.

0