Ce este fericirea?
Romanian

Ce este fericirea?

by

psychology
mindfulness
philosophy
lifestyle
habits

Probabil una dintre cele mai mari întrebări din istoria omenirii. Mulți filozofi au încercat să răspundă la această întrebare, dar nu a fost ușor. Deci există sau nu o explicație pentru acest concept complex?

Conform unei definiții a dicționarului fericirea este starea de mulțumire sufletească intensă și deplină. Pare o definiție simplă și ușoară de înțeles. Dar înțeleg oamenii cu adevărat? Pentru unii oameni sa fie fericiți înseamnă sa nu sufere sau să aibă o viață perfectă, fără probleme. Totuși este posibil să avem o astfel de existență? Nu.

Ca spunea Carl Jung “o viata fericita nu poate exista fără o anume cantitate de întuneric”. Deci provocarea este să ne simțim fericiți în ciuda obstacolelor. De fapt, stoicii spuneau că obstacolele pot fi ocazii perfecte pentru a cultiva valorile care o să ne conducă spre fericire. Aceste valorile sunt: înțelepciunea, curajul, dreptatea și temperanta. Cred că dacă conducem o viață virtuoasă putem fi fericiți pentru că o să știm că facem ceea ce este corect.

Totuși, uneori deși credem că acționam cu dreptate, nu se simți fericiți. De ce? Probabil pentru că avem așteptări și credem că merităm ceea ce e mai bun doar pentru că am fost corecți. Dar virtutea este a face cea ce este corect doar pentru că este corect. Deci, când ne debarasăm de rezultatele, putem să fi mândri și fericiți cu acțiunile noastre.

Câteodată nu suntem fericiți pentru că nu suntem recunoscători pentru toate lucrurile bune care avem. Niște studii psihologice arat clar că să spunem “mulțumesc” are un efect pozitiv asupra oamenilor fiindcă suntem într-o stare de spirit mai optimistă când ne amintim binele pe care îl primim de la viață.

Un alt concept important pentru a fi fericiți este idea de a nu ne face griji pentru lucrurile care nu depind de noi. Doar când înțelegem că putem schimba doar ceea ce este în mâinile noastre putem fi fericiți. Dacă ne plângem de tot ceea ce se întâmpla și ne așezăm în poziția de “victimă” nu putem vedea lucrurile bune. Dacă o problema are o soluție, de ce îți face griji? Și dacă nu o are, de ce îți face griji? Conceptul asta budista ne ajută să vedem lucrurile cu o perspectivă mai relaxată.

Atunci, ce este fericirea? Fericirea este a știe ce facem ceea ce este corect fără așteptări și acceptând toate obstacole ca o oportunitate pentru a învăța și a fi o persoană mai bună. Și fericirea este și a fi recunoscători pentru toate lucrurile care merg bine în viața noastră.

2