En historisk person
Swedish

En historisk person

by

history

Gustav Vasa är en av de mest kända personerna i svensk historia. Han grundade Vasa-dynastin, var kung av Sverige 1523–1560 och riksföreståndare 1521–1523 och etablerade svensk suveränitet oberoende av Danmark.

Han föddes 1496 den 12 maj som Gustav Eriksson och dog 1560 den 29 september i Stockholm som Gustav I., svensk kung. Gustav studerade i Uppsala och gick sedan in i en militär karriär och deltog i ett uppror mot Kristian II. dansk kung. Gustavs far, Erik Johansson själv, deltog i upproret mot Kristian II. för vilket han avrättades i Stockholms blodbad 1520. Efter blodbadet i Stockholm organiserade han ett uppror mot den danske kungen, störtade hans regeringstid över de svenska territorierna och ledde sitt land permanent ut ur Kalmarunionen.

Den 6 juni 1523 valdes han till kung i Uppsala. Ännu i våra dagar är 6 juni Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag. Under hans styre konverterade svenskarna till den lutherska tron. Med reformationen bröt han med påvedömet och inrättade en evangelisk statskyrka: Svenska kyrkan. Under denna tid översattes hela Bibeln till svenska. Han regerade med en stark centralregering i hela riket. Han ändrade kungamakts tronföljden till ärftlig, så att kronan måste ärvas i familjen enligt den manliga förstfödslorätten. Innan detta utsågs de svenska kungarna genom att välja församlingar med olika sammansättning. Detta idag ses som grundandet av den moderna nationalstaten Sverige.

Gustav hade sju syskon, varav fyra dog i ung ålder och två dog i dansk fångenskap. Han gifte sig själv tre gånger. Först med prinsessan Katarina av Sachsen-Lauenburg, med vilken han hade en son, den blivande Erik XIV som slutligen skulle följa efter honom på tronen. Efter Katarinas död gifte han sig igen med Margareta Leijonhufvud, som födde tio barn, från vilka Johan III. blev kung senare. Hans sista äktenskap var med Katarina Stenbock som var systerdotter till Margareta och ganska yngre än honom.

Gustav mötte motstånd från vissa delar av landet. Folk gjorde uppror från Dalarna och Småland, främst på grund av höga skatter, kyrkoreformen och hans hårda styre. Många av dem som hade hjälpt Gustav i hans krig mot danskarna blev involverade i dessa uppror. Straffet för denna typ av förräderi var vanligtvis fängelse eller död. Han lyckades besegra rebellerna. 1554–1557 förde han ett resultatlöst krig mot Ivan IV Vasilyevich i Ryssland. Hans hälsa minskade innan han dog och begravdes i Uppsala vid 64 års ålder.

Hans arv innefattar att betraktas som en av de viktigaste monarkerna i svensk historia. Han lyckades förena Sverige, ett land som tidigare inte hade något standardiserat språk, och för det beskrivs han ofta som en grundare till den moderna svenska staten. Han centraliserade och omorganiserade regeringen, klippte religiösa band med Rom, etablerad Svenska kyrkan och grundade Sveriges ärftliga monarki. Historiker har ändå noterat de ofta brutala metoder som han styrde med. Gustav också visades tidigare på 1000-kronorssedeln tills han ersattes 2016.

Vad tror du Gustav Vasa kan lära oss idag?

0