Een Fransman in Vlaanderen
Dutch

Een Fransman in Vlaanderen

by

travel
language learning
culture
daily life

Goedemiddag allemaal

Ik woon vanaf september in Vlaanderen (de Nederlandstalige kant van Belgïe) tot juni, en ik wil over de verschillen tussen Belgïe en Frankrijk praten ! Maar ik eerste moet zeggen dat ik heb tijdens coronatijd in Belgïe gewoond, dus ik ken dit land niet zo goed.

Laten we beginnen !

De samenleving

De Franse en Belgische samenlevingen zijn de hetzelfde, behavle een ding : Belgïe is een tweetalig land. In Vlaanderen spreken de mensen het Nederlands, en in Wallonia, het Frans. En vaak de mensen in Brussels praten beide talen, en veel meer, omdat daar is er veel buitenlanders.

Maar er is geen zoveel verschillen : mensen in Frankrijk en Belgïe leven meestal de hetzelfde manier, denk ik. Toch geloof ik dat de mensen in Belgïe zijn meer "open-minded" (geef mij een vertaling, alsjeblieft !) dan waar ik in Frankrijk woon.

Het patrimonium en gewondes

Een heel vreemde gewond voor Fransen : in Vlaanderen eten ze koude maaltijden voor middageten ! En ze eten vroeger dan Fransen : soms op zes uur s'middag. En ze ook eten graag veel soepjes, en er zijn frituurs overal. In Frankrijk hebben we geen zoveel frituurs, maar bakkers.

Ze hebben veel verschillende bieren : vaak hebben de bars meer dan viertig verschillende soorten. Ze houden van waffels, je kunt ook Nederlandse waffels vinden (bijvoorbeld stroopwaffels).

Talen

Ik zei al dat Belgïe een tweetalig land is, maar je kunt ook andere talen in de grootste steden horen : Polisch, Arabisch, Turkisch, Engels ... En Belgen zijn heel goed met talen. In Frankrijk, spreken alleen maar een taal is normaal, maar het is niet zo wel met Belgïe.

Vooral in Vlaanderen, spreken bijna iedereen minstens een vreemde taal. Maar daar is er een groot verschil tussen jongs en ouders. De ouders praten een heel goed Frans maar vaak geen Engels, en bijna iedere jonge mensen kunnen in het Engels praten, maar in het Frans alleen een beetje.

In Antwerpen houden zij van zeggen "je" in elke woorden : "soepje", "zakje", "ticketje", ect ...

Ik kon over andere dingen praten, maar ik heb niet zoveel woordenschat. Dank je wel voor het lezen, tot ziens ! :)

0