Einstein og “hans største fejl”, del˚2
Danish

Einstein og “hans største fejl”, del˚2

by

Hvad gjorde han så?

Han tilføjede en kosmologisk konstant (den blev navngivet senere, tror jeg) til hans ligning, og efter et stykke tid fjernede han den efter, at Hubbles observationer blev medlem af den videnskabelige zeitgeist. Og selv lidt senere kaldte han det den største fejl i sit liv.

For at forkorte historien lidt, hvad ligningerne fortæller os, er, at i sidste ende kan udvidelsen af universet bremse.

Der er to logiske muligheder baseret på dette. Eller sænk nok til et punkt og gå tilbage. Resultatet kaldes "Big Crunch". Eller udvidelsen vil faktisk aftage, men den vil fortsætte evigt. Hvis universet bliver mindre og mindre tæt, bliver det koldere og koldere. Denne indstilling kaldes "Big Chill". Ethvert scenarie ville tage milliarder af år at forekomme, så du må ikke få panik.

Vil vi ende som Big Crunch, eller vil vi ende som Big Chill?

Bare et øjeblik er der et vigtigt stykke at tilføje. Vi er ikke i nogen af de to scenarier, som jeg har beskrevet for dig, men vi er i et tredje scenarie, der er mere som dette. Navnet er "Big Rip". Jeg ved hvad jeg lige har beskrevet, jeg ved. Nøglen var observationer fra 1997. De vendte alt på hovedet. Der var to hold af astronomer, som uanset,

lavet en utrolig observation.

Denne ændring, som Einstein introducerede i sine ligninger, at han endte med at undertrykke, da han sagde, at det var den største fejl i hans liv. Endelig vil det være uundværligt at forklare den accelererede udvidelse af universet. Einstein havde ret første gang! For at forklare, hvordan dette fungerede, måtte jeg undersøge Heisenbergs usikkerhedsprincip og nogle andre begreber. Det overlader jeg til den professionelle, der lavede videoen. De sidste 4-5 minutter går over dette i udsøgt detalje. Det mest interessante aspekt af dette er efter min mening, at Einsteins virkelige fejl ikke var indførelsen af den kosmologiske konstant i 1917, men hans forbud mod udtrykket 14 år senere. Hans teori måtte vente 80 år på, at videnskabelig viden kunne fremskridt nok til at bevise, at han havde ret.

0