Einstein og “hans største fejl”, del˚1
Danish

Einstein og “hans største fejl”, del˚1

by

I gymnasiet var fysik ikke min yndlingsklasse, men det var ikke helt kedeligt. Indtil videre er jeg nysgerrig efter videnskabelige opdagelser, især teorier, der har ændret landskabet i hans disciplin betydeligt. Faktisk tilbringer jeg i dag for at øve sprog meget tid på at se videoer på YouTube, og sprogvidenskab, det 20. århundrede og middelalderens historie, historie og videnskabsfilosofi samt stand-up komedie udgør en stor del af det indhold, som jeg normalt ser.

Jeg fandt for nylig en video kaldet “La plus grosse erreur de l’histoire de la physique” på en kanal kaldet ScienceEtonnante. Det er den type titel, der normalt fanger min opmærksomhed, og henviser til udsagn fra fysiker George Gamow, som Einstein kommenterede "hans største fejl". Før har jeg hørt, at vi lever i et ekspanderende univers, det vil sige, at alle galakser bevæger sig væk fra hinanden. Hvorfor ved vi dette? Det er muligt at observere og beregne det. Det er ikke muligt at beregne for mig, nej. Desuden observerede heldigvis astronomen Edwin Hubble det allerede i 1930. På det tidspunkt blev hans observationer kilden til universets ekspansion.

Så Einstein har været i samtalen, som han allerede var ... fordi det går foran Hubble. Einsteins ligninger beskriver synergistisk det univers, som Hubble observerede. Galakserne bevæger sig væk fra hinanden, og de gør det med en hastighed, der er proportional med afstanden.

Jeg går ikke dybt ind i videnskabelige ideer, fordi jeg kun forstod begreberne generelt, og også fordi jeg håber, at du forbliver vågen længe til at læse dette essay.

Vi har tendens til at betragte Einstein som strålende og ufejlbarlig, i det mindste i populærkulturen. Dette er almindeligt, når nogen bliver velovervejet og betragtes som et geni. Jeg er enig med skaberen af den video på det punkt.

Han siger endvidere, at:

“Plusieurs années avant les observations de Hubble, Einstein s'était déjà rendu compte que ses propres équations pouvaient conduire à l'idée d'un univers qui ne soit pas statique. C'est-à-dire qui soit éventuellement en expansion ou en contraction. Et ça pour lui c'était un truc totalement inconcevable... donc il s'est dit que sa théorie était forcément fausse et il a cherché à modifier ses équations pour qu'elles puissent donner un univers qui soit statique.”

Den danske oversættelse:

”Mange år før Hubbles observationer havde Einstein allerede indset, at universet ekspanderede, og at hans egne ligninger kunne føre til ideen om et univers, der ikke var statisk. Det vil sige, det kan blive ekspanderende eller kontraherende. Og det for ham var helt utænkeligt ... så han troede, at hans teori skulle være forkert og prøvede at ændre hans ligninger, så de kan give os et univers, der er statisk.
0