Mijn ervaring
Ik ben slechthorend, maar ik hou heel veel van talen. Slechthorend zijn maakt het echt moeilijker om talen te leren want soms kan ik de geluiden niet begrijpen. Ik bedoel: als de medeklinkers niet duidelijk zijn dan kan ik de woorden niet uitwerken. Soms voel ik me dom als ik niks kan begrijpen, maar ik moet mezelf aan mijn beperking herinneren. Toen ik in Nederland was, moest ik zoveel zeggen "sorry, ik ben slechthorend" want veel mensen dachten dat ik geen Nederlands begreep, maar dat was niet het geval. Engels is mijn moedertaal, maar ik heb er nog problemen mee. In het Engels zijn er zoveel woorden die gelijk klinken dat het soms bijna onmogelijk is om mensen te begrijpen. Op school vind ik het echt moeilijk om mijn professors te beluisteren én tegelijkertijd te schrijven want ik gebruik zoveel energie met luisteren. Daarom geeft mijn hogeschool mij een "note-taker" (een andere student die de belangrijke punten opschrijft zodat ik op de professor kan letten). Ik wil in Nederland studeren, maar ik weet niet wat een Nederlandse universiteit zou doen om mij te helpen. Ik denk aan de bacheloropleiding Aardwetenschappen op de VU, maar het is een nederlandstalig programma en ik ben bang dat ik mijn professors niet kan begrijpen en geen hulp krijg. Maar, ik moet mezelf nog een keer herinneren dat ik een beperking heb en dat het in elke taal moeilijk zal zijn om op een universiteit te studeren.
Gebarentalen
Ik heb Spaans, Frans en Nederlands met (min of meer) succes geleerd, maar ik vind gebarentalen ook leuk. Ik heb in Spanje de Spaanse gebarentaal geleerd (A1), en momenteel leer ik de Amerikaanse gebarentaal. Als gebarentalen helemaal visueel zijn, heb ik minder problemen met begrijpen. Mijn niveau in Amerikaanse gebarentaal is natuurlijk slechter dan mijn niveau in het Engels, maar ik vind mezelf nauwer betrokken en expressiever, en ik kan me meer herinneren van het gesprek. Ik denk dat de Amerikaanse gebarentaal weten zal me in de toekomst meer mogelijkheden voor communicatie geven.
Hoi, wat een mooi bericht. Waarom wil je graag in Nederland studeren? De VU heeft ringleiding (induction loop) in sommige grote zalen. Maybe even in all. I'm not a student there so i don't know exactly. But if that would help you, it might be good to ask about it. Was heb je een inspirerend lijstje talen :). Succes met studeren. Ik hoop dat het lukt om in Nederland te komen studeren. I tried to check online and found this page: https://www.vu.nl/en/about-vu-amsterdam/contact-info-and-route/departments/schib/index.aspx But it doesn't have a lot of information.
Hoi, erg leuk om jouw verhalen te lezen. Als ik dit zo lees dan ben je erg ambitieus en verwacht ik dat men het leuk vind als je in Nederland komt studeren. Ik weet zeker dat jij aan Nederland een waardevolle bijdrage kan leveren. Volgens mij kan je Aardwetenschappen zowel in Utrecht als in Amsterdam studeren. Ik raad je aan om gewoon contact met de verschillende universiteiten op te nemen en je verhaal uit te leggen. Zij kunnen je precies vertellen welke mogelijkheden er allemaal zijn. Ook nog een tip voor het Nederlands; probeer je aandacht te richten op het gebruik van de juiste tijdsvorm voor de werkwoorden dat is net als in de Engelse taal erg belangrijk. Ik zie dat je dat voor de meeste zinnen al perfect toepast en hoe beter het gebruik van tijdsvormen hoe natuurlijker het overkomt. Het begint met de onvoltooid tegenwoordige tijd zoals: ik schrijf/ik lees en de onvoltooid verleden tijd zoals: ik schreef/ik las. Voor de overige tijdsvormen worden er werkwoorden toegevoegd; ik heb geschreven/ik had geschreven enzovoort. En blijf schrijven en vergeet je beperking!
@Jiaoshu Heel veel bedankt voor al je hulp, het is super nuttig!