Ja volim strane jezike
Croatian

Ja volim strane jezike

by

education
language learning
language exchanges

Bok svima! Danas bih želio razgovarati o mojoj strasti prema stranim jezicima. Ovo je tema prve epizode mog podkasta koji sam stvorio za ljude koji žele naučiti talijanski. Podcast se zove „Italianglot” (italianglot.com).

Engleski je prvi jezik koji sam naučio. Tada sam bio prilično mlad i još sam bio u školi. Međutim, otac mi je kupio tečaj s knjigama i kasetama i često sam učio sam. Zatim su mi filmovi i serije na engleskom puno pomogli da se usavršim.

Počeo sam učiti francuski jezik kad se moj najbolji prijatelj preselio u Pariz. Često sam ga išao posjetiti, a u Francuskoj je to bolje govoriti francuski. Opet sam učio sam s knjigama i CD-ima. Onda sam mogao vježbati s prijateljima tijekom mojih putovanja u Francuskoj, a jednom i u Quebecu. Na početku je bilo malo teško razumjeti kvebečki naglasak, ali onda sam se brzo naviknuo. U stvari smatram ga vrlo

simpatičan.

Odlučio sam naučiti španjolski jer je vrlo sličan talijanskom. Naučio sam ga prilično brzo i puno sam vježbao tijekom mojih putovanja u Španjolskoj i Južnoj Americi.

Naučio sam grčki, kada sam skinuo beslpatni kurs koji sam našao na internetu. Zatim sam počeo slušati podkaste i gledati televizijske serije na grčkom, pa jezik mi je postao lakši i lakši. Kad sam prvi put bio u Grčkoj, mogao sam bez problema razgovarati sa svojim prijateljima.

Pokušao sam naučiti njemački i sam, ali to nije bilo lako. Također sam godinu dana pohađao početnički tečaj na Goethe-Institutu, ali zatim nisam nastavio i zaboravio sam skoro sve. Prije godinu dana sam odlučio pokušati ponovno i ovaj put svaki dan malo učim. Slušam „Easy German” podkaste i gledam „Easy German” videa na YouTubeu, gledam i serije na Netflixu, i tako dalje. To mi baš pomaže da se usavršim.

Učio sam švedski i portugalski s Assimil-kursovima i sada pokušavam koristiti istu metodu da se usavršim; odnosno s podkastima i serijama na Netflixu.

I na kraju, učim hrvatski. Našao sam beslpatni kurs na internetu i sam ga završio. Problem hrvatskog jezika je taj što nije lako pronaći resurse za učenje na mreži. Naprimjer, nisam našao podkaste ili serije na hrvatskom. Samo sam pronašao YouTube-kanal s „Peppa Pig” videima. Nažalost ovi videi nemaju titlove, ali pošto su videi za djecu, su više-manje jednostavni za razumijevanje. To mi omogućuje da se usavršavam i da naučim nove riječi i nove izraze.

Nadam se da u ovom tekstu nema previše pogrešaka i radujem se čitanju vaših ispravaka. Puno hvala i vidimo se uskoro!

0