Hoi,
Het is tijd om mezelf voor te stellen. Ik ben Harald, Duitser, en woon in Frankfurt am Main. Ik ben zo'n dertig jaar geleden om redenen, die niet meer helemaal duidelijk zijn, begonnen Nederlands te leren. Het heeft zeker een rol gespeeld dat ik in de noordelijkste deelstaat van Duitsland, in Sleeswijk-Holstein, ben opgegroeid. De streektaal van Sleeswijk-Holstein en in feite van heel Noordduitsland, het Nederduits, is een familie van dialecten die linguïstisch ergens tussen het Duits en het Nederlands zit, maar volgens mij dichter bij het Nederlands dan bij het Hoogduits. Helaas heb ik het Nederduits nooit echt leren spreken. Mijn grootmoeder sprak het vloeiend, maar alleen met de tuinman of de schoonmaakster. De familietaal, om het zo maar te zeggen, was Hoogduits. Dat zegt iets over de sociale positie en het prestige van het Nederduits. Maar toch heb ik het Nederduits vaak horen spreken en het zit nog steeds ergens in een hoekje van mijn brein. De daarbij horende gevoelens heb ik blijkbaar aan het Nederlands overgedragen. Als ik nu zou proberen Nederduits te spreken zou alleen maar Nederlands uitkomen.
Ik heb in 1996 en 1997 anderhalf jaar in Utrecht gewerkt en dat heeft mijn gesproken Nederlands natuurlijk een boost gegeven. Helaas heb ik na die tijd jarenlang geen gelegenheid gehad om mijn Nederlands in leven te houden. Pas vier of vijf jaar geleden heb ik besloten om het sluimerende Nederlands wakker te zoenen.
Ik ben dus bezig enigzins systematisch woorden te verzamelen (ongeveer 2000 per jaar, allemaal in Anki opgeslagen). Ik kijk bijna iedere avond Nieuwsuur, een nieuwsprogramma van 30-45 minuten van NPO (Nederlandse Publieke Omroep). Ik ben een fan van Arjen Lubach, dus "Zondag met Lubach" is een van mijn favoriete kanalen op YouTube. Die man is geniaal! Ik heb een abonnement op "Home Academy", een uitgever van luisterboeken met "hoorcolleges" van hoogleraren voor een niet gespecialiseerd publiek, bijvoorbeeld "Middeleeuwen", "Proust", "Filosofen van de 20e eeuw" enzovoort. Ideaal voor een kennis-nerd als ik. Ik zou ook graag meer Nederlandse literatuur willen lezen, bijvoorbeeld Couperus. Of "Het Bureau" van Voskuil.
Zoals jullie zien, ben ik druk bezig met luisteren en lezen. Dank aan Journaly voor de kans om eindelijk met het schrijven te beginnen!
Mijn ambitie is het CNaVT (Certificaat Nederlands als Vreemde Taal) niveau C1 te halen. Wat denken jullie over taalcertificaten? Goed voor de motivatie, structuurgevend of alleen maar tijdverspilling?
Dank aan iedereen die tot hier heeft gelezen. Tot ziens!
Geweldige tekst. Jouw Nederlands is heel wat beter dan het mijne. Ik heb met jouw teksten inderstaad wat te leren (én te lezen), dus dat alleen zou reden genoeg zijn, om ermee door te gaan! Echt goed geschreven! En qua inhoud ook heel interessant. Verder schrijven!
Bedankt voor je enthousiasme, en alle correcties en opmerkingen! Het wordt vervolgd.
Supergoede tekst! Leuk om te horen hoe je tegenover het Nederduits staat. Ik kom uit het noorden van NL, maar ik heb het Nedersaksische dialect daar nooit leren spreken. Alleen maar wat woorden en losse zinnetjes. Ik denk dat certificaten goed zijn voor de motivatie, plus het is altijd handig om een officiële bevestiging van je taalvaardigheid te hebben (voor opleiding of werk o.i.d.). C1 moet je zeker gaan lukken!
Bedankt J.! Voor mij zijn certificaten voornamelijk een bron van motivatie. Voor mijn werk heb ik (met uitzondering van de Utrechtse tijd) nooit meer dan "Algemeen Internationaal Engels" (deze term heb ik zojuist verzonnen) nodig gehad.
Goed geschreven! Heel natuurlijk ook, echt top!
Ik vind certificaten altijd wel leuk. Het bevestigt het niveau waarop ik een taal machtig ben en het is inderdaad handig als "bewijs" als je moet kunnen aantonen dat je een taal beheerst. En ja, als je dan B1 hebt gehaald en B2.... Dan horen C1 en C2 er toch eigenlijk ook wel een beetje bij, toch? ;-)