Självlärande - Minoritetsspråk - samiska
Swedish

Självlärande - Minoritetsspråk - samiska

by

linguistics
culture

Samiska talas av den samiska minoriteten särskilt koncentrerad till Norrland, den norra delen av Sverige. Språken bildar ett dialektkontinuum med nordsamiska, lulesamiska, pitesamiska, umesamiska och sydsamiska, även om nordsamiska är det mest talade, med 15 000-25 000 talare. Det är också ett minoritetsspråk i Norge, Finland, och delar av norra Ryssland.

Samiska är ett agglutinerande språk liksom finska – tillsammans med meänkieli är de finsk-ugriska språk, i motsats till indoeuropeiska språk som svenska eller engelska. Det har ingen grammatisk genus eller könsspecifika personliga pronomen och har också mellan 6 och 11 kasus beroende på dialekten som beskriver platser och ett ords funktion i en mening (till exempel nominativkasus, en substantivens grundform, och illativekasus, med funktionen ’in i’ eller ’till’). Samiska har många ord för att beskriva renar, snö, och natur, med över 200 ord bara för snö - till exempel åppås (orörd snö i vinter), habllek (snö liksom stoft), och sjålkkå (hård, trampad snö).

Samiska är hotat just nu eftersom 1900-talet var det förbjudet som vardagsspråk i skolan och samhället, och många samer tvingades tala svenska istället. Nuförtiden talar bara en tredjedel av samerna samiska, men detta börjar förändras eftersom regeringen finansierar program i skolor och samhället för att lära fler samer sig språket. Eftersom samiska är ett officiellt minoritetsspråk är det skyddat av regeringen med gatuskyltarna i samisktalande områden på samiska, program på samiska och samisk kultur på universiteten, och i Kiruna finns en samisk regering (Sametinget), inrättad 1993, som ’ska verka för en levande samisk kultur’.

Samiska är fascinerande för mig. Jag har för närvarande läroböcker och övningsböcker för att lära mig nordsamiska, som jag köpte under den tid jag tillbringade i Kiruna i Norrbotten. Kiruna har en stor samisk befolkning – jag kunde träffa en samisk familj med en stor renhjord som hade stannat i Kiruna för att tillåta renar att beta. Från vad jag kunde se var samer glada när en icke-same lärde sig deras språk och jag skulle vilja lära mig lite samiska som förberedelse för att arbeta där. Det skulle vara trevligt och respektfullt att prata med mina patienter på deras modersmål.

----

Här är några enkla ord och fraser på nordsamiska:

Bures! - Hej!

Mii du namma lea? - Vad heter du?

Somá deaivvadit. - Trevligt att träffas.

Giitu. - Tack.

Hálatgo suomagiela/ruoŧagiela/dárogiela? - Talar du finska/svenska/norska?

Mun in hála sámegiela. - Jag talar inte samiska så bra.

Buot gielat leat divrasat. - Alla språk är värdefulla.

1