Självlärande - Varför ska vi bry oss om händelser i andra delar av världen?
Swedish

Självlärande - Varför ska vi bry oss om händelser i andra delar av världen?

by

language learning
culture
international relations

Jag hade en vän som frågade om detta.

Vi är inte vänner längre. Det beror delvis på att hans världsbild var så snäv och delvis på att han drev med mig för att lära mig språk: ’Varför gör du det? Alla talar engelska.’ Sedan jag var barn har jag hade ett begär att upptäcka mer om världen, och jag kunde inte se hur en person kunde vara så trångsynt. Mittpunkten i hans värld var Storbritannien, bara Storbritannien, och jag trodde att det var lite uppskakande minst sagt.

Jag säger inte att folk måste lära sig många språk eller resa mycket, eftersom det inte är möjligt för alla, men jag tror att det är viktigt att anknyta till världen omkring dig. Det finns så många unika kulturer och folk och språk att det skulle vara ledsamt för att aldrig lära sig om dem.

Just nu är det en kris i Storbritanniens skolor – många elever och studenter är inte så intressad av språk och vissa skolor och universitet lägger ner sina utbildningar. Teorin i tidningarna är att det är på grund av Brexit - många tror inte att det är värt det eftersom de kan inte flytta utomlands lika lätt som tidigare. Andra är som min vän och säger att alla tala engelska, eller värre, alla skulle tala engelska. Jag studerade franska, japanska och spanska i skolan, och ryska och koreanska på universitetet, men nu finns det inte så många möjligheter. Som någon som alltid har älskat språk, det gör mig ledsen.

Jag kunde inte föreställa mig en värld där alla talar bara engelska. Att lära sig ett språk är att lära sig om världen och folket som bor i den. Även i Storbritannien har vi många språk – vi talar inte bara engelska utan walesiska, gaeliska, corniska och andra också, men dessa har språk håller på att dö ut, och kommer att dö ut om vi inte gör något. Det här en tragedi och jag vet inte vad svaret är. Jag tror att det är ett symptom på ett trångsynt samhälle. Jag är varken politiker eller premiärminister, men om jag var, skulle jag se till att språkpedagogiken fick mer finansiering (och jag skulle återansluta till EU, självklart).

Hur som helst, tillbaka till frågan om det här inlägget – det är viktigt för människor att bry sig om världen. Om vi bryr oss om varandra kan vi förändra och förbättra världen, bygga broar mellan kulturer och personer, och bli lyckligare överlag. Jag hoppas att se det under min livstid – jag har förtroende.

1