Uusi peli nimeltä Globle
Finnish

Uusi peli nimeltä Globle

by

habits
recommendations

Olen jo kertonut, että pidän paljon arvoituksien ratkaisemisesta. Tykkään kaikenlaisista arvoituksista: sana-arvoituksista, tietovisoista ja aivojumpista niin kuin sudokusta. Yritän tehdä arvoituksia päivittäin, ja jaan Worldlen tulokseni erään ystäväni kanssa. Hän kertoi minulle äskettäin uudesta pelistä nimeltä Globle, joka on samanlainen kuin Worldle, mutta minusta vaikeampi (erityisesti nyt, kun olen pelannut Worldlea pari sataa kertaa!).

Globlessa pelaajan täytyy arvata päivän maan. Selitän käyttämällä tämän päiväsen peli – anteeksi, että tässä tulee spoileri!

Alussa pelaaja arvaa maa, esimerkiksi ”Suomi”. Suomi näytetään maapallolla ja etäisyys Suomen ja päivän maan välillä näytetään myös, esimerkiksi ”3 075 km”. Pelaaja arvaa uudestaan: nyt minun on vaikea, koska etäisyyden tietäminen ei ole helppoa. Minun pitäisi oppia pari etäisyyttä, esimerkiksi Suomesta Italiaan, Ranskasta Brasiliaan ja Kreikasta Japaniin. Luulen aina tietäväni niitä, mutta olen aina väärässä!

Jos toinen arvaus on Tunisia, Globle kertoo sen olevan lähempänä päivän maata kuin Suomi, ja etäisyyskin näytetään (2 150 km). Nyt pelaaja yrittää vastata kysymykseen: mikä maa on 3 075 km Suomesta ja 2 150 km Tunisiasta? Se on joko itään tai länteen… mennään itään ja arvataan Turkki. Nyt lista näytetään: Turkki on lähin, sitten Tunisia, sitten Suomi; lähin raja näytetään (270 km). Minun on taas vaikea, koska minun on pakko muistaa, että Suomi oli 3 075 km päivän maasta ja Tunisia 2 150 km siitä. Toivon, että kaikki etäisyydet näytettäisiin loppuun asti. Muistini ei ole hyvä!

Nyt tiedän, että Turkilla ei ole raja päivän maan kanssa, mutta maa on todella lähellä. Maapallo näytetään, mutta ilman maiden rajoja – tämä olisi auttanut minua, koska Worldlen takia tunnistan maat hyvin niiden muodon avulla. Koska Tunisia on lähempänä kuin Suomi, mennään etelään. Arvaan Saudi Arabia… tämä on vielä lähempänä! Se on vain 15 km päivän maasta. Nyt on nolo. Tiedän minkä maat ovat täällä, mutta en tarpeeksi tarkalleen. Israel? Bingo! Olen voittanut peli viidellä arvauksella – tämä on minusta hyvä tulos.

Globlen avulla opin enemmän, missä maat ovat, ja toivottavasti pari sadan pelin jälkeen, ymmärrän paremmin etäisyyden!

Headline image by amyjoyhumphries on Unsplash

1