Jumalat Xena-ohjelmassa
Finnish

Jumalat Xena-ohjelmassa

by

tv shows

Lempiohjelmani on varmasti Xena Warrior Princess -sarja. Tämä näytettiin 1990-luvulla ja kertoi Xenan tarina: hän oli entinen paha soturi, joka muuttui kiltiksi ja yrittää hyvittää tekojaan auttamalla ihmisiä. Tarina sijoittaa ”menneisyyteen” ja Xenan elämänsä aikana hän tapasi monia hahmoja. Sarjan lopussa sanotaan aina, että ”yhtäläisyydet eläviin tai kuolleisiin henkilöihin ovat sattumanvaraisia”, mutta minusta on selvä, että sarjassa on oikeita historiallisia hahmoja, joista olen oppinut paljon! Mutta aloitetaan jumaloista…

Sarjan alussa Xena asui Kreikassa, ja hän voisi nähdä jumalat ja puhua niiden kanssa. Kaksi tärkeintä jumalaa sarjassa on Ares ja Aphrodite. Ares on sodan jumala ja hän oli rakastunut Xenaan. Pahana Xenakin rakasti Aresta, mutta nyt hän torjuu häntä, vaikka Aresin intohimo on vielä houkutteleva. Aphrodite on rakkauden jumalatar ja hän vaikuttaa hieman tyhmältä ja pinnalliselta, ja hänellä oli aina pieniä tai lyhyitä vaaleanpunaisia vaatteita päällä. Aphrodite ja Xena ovat todella erilaisia, mutta siitä huolimatta he ystävystyvät ja auttavat toisiaan usein.

Muita Xenan tapaamia kreikkalaisia jumalia ovat:

  • Kharon, manalan lautturi. Xena käy manalassa pari kertaa ja eräässä jaksossa Kharon on ”matkaoppas”: vasemmalla näet epätoivon luola ja oikealla on inhottavien tautien puutarha.
  • Haades, manalan herra. Hän hoitaa kuolleita ja hänellä on taikakypärä: hän, jolla on kypärä päällä, on näkymätön.
  • Morfeus, unen jumala. Hän on vaarallinen, koska henkilöt ovat hänen vallassa unimaailmassa (niin kuin Freddy Krueger…).

Ohjelmassa on myös muita vähemmän suosittuja jumalia niin kuin Discord, Castor ja Pollux, Hephaestus ja niin edelleen. Katsottuani Xena -sarjan pari kertaa, olen nyt paljon itsevarmempi, kun tietovisassa on kysymyksiä kreikkalaisista jumaloista!

Headline image by kedar9 on Unsplash

1