Självlärande - Lucian Freud
Swedish

Självlärande - Lucian Freud

by

art
creativity
culture

I december 1922 föddes Lucian Freud, en brittisk konstnär. Föddes i Berlin, som då var en del av Weimarrepubliken, hans familj flyttade till Storbritannien 1933 för att undkomma nazismen. Hans far var en arkitekt, och han hade två bröder. Han tillbringade mest av sin barndom i Devon och Dorset och flyttade sedan till London för att studera ritning och målning.

Som ung vuxen inträdde Freud i den Brittiska flottan för en tid som sjöman. I 1943 fick han i uppdrag att måla några målningar till en poesibok av Nicholas Moore. I 1944 hölls Freud i London hans första konstsamling och i sommaren 1946 reste han till Frankrike och Grekland för att besöka sin vän John Craxton, som var också en konstnär. Senare i hans livet arbetade han i Dublin och London. Freud var en konstnär som var känd som en del av ’Londons skolan’ (School of London), vilket var en grupp av konstnärer som kände varandra och arbetade i en liknande figurativ stil. Andra konstnärer på den här grupp inkluderade Francis Bacon och Frank Auerbach. Freud var också professor på Slade School of Fine Art, en del av University College London, fram till 1954.

Freud var bisexuell, och var en del av en kärlekstriangel med några andra konstnärer. I 1948 gifte han sig med Kitty Garman och har två döttrar (men han hade kanske mer) dock han hade minst fjorton barn med många olika kvinnor. Han hatade att bli fotograferad och en gång sparkade en fotograf på en fest.

Freud var mest en porträttmålare och målade många personer. Hans målning från 1995 ’Benefits Supervisor Sleeping’ såldes för 33,6 miljoner dollar i 2008 på Christie’s i New York, vilket var en världsrekord för en levande konstnär. Just nu är hans målningar i speciella utställningar i många museer i Storbritannien, Tyskland, Italien och Österrike.

Min favoritmålning av Freud är förmodligen ’Double Portrait,’ målad i 1985. Den är en målning av en kvinna med sin hund och båda sover och jag tycker verkligen om de olika färgerna på personens händer och mönstret på hundens päls. Jag är också konstnär, och även om jag inte är professionell, jag kan uppskatta en bra målning när jag ser en!

3