Självlärande - "men varför svenska?"
Swedish

Självlärande - "men varför svenska?"

by

daily life

(Detta inlägg skrevs för en annan webbplats men jag publicerar det här också.)

Det finns inga inlägg här på svenska så jag tänkte jag skulle börja. Min svenska är inte så bra, men jag kommer att prova.

Om ni lär dig eller talar svenska – hej! Jag heter Elias och jag började lära mig svenska för några år sedan. På min fritid är jag en artist och berättare och en dag gjorde jag en figur som var en halva svensk och en halva brittisk. Jag ville skriva exakt så åkte jag till Wikipedia och började att läsa om Sverige och dess historia och kultur och… ja, språk. Jag var väldigt intresserad eftersom jag älskar germanska språk och deras fonologi fascinerar mig. Därför registrerade jag mig på en hemsida för att lära mig det och började sedan.

Det tog en månad men jag avslutade webbplatsen och därefter började jag att läsa en bok, Short Stories in Swedish av Olly Richards. Det var svårt och jag behövde en ordbok för flesta orden. Flesta, seriöst! Det tog cirka två veckor och efter det skapade jag ett konto på Malmö stadsbibliotekets hemsidor för att läsa lättlasta böcker och barnböcker istället. Igen, det var jättesvårt och det skulle ibland ta mig en månad för att avsluta två böcker.

Men jag fortsatte. När jag hade läst mer böcker för barn jag gick vidare till böcker för vuxna. Just nu läser jag Osebol, av Marit Kapla. Den har vunnit många utmärkelser och den var billig så köpte jag den. Den handlar om en by i Värmlands län och det är som en dagbok med intervjuer med byns invånare om liv, kärlek, och ibland död. Den har 800 sidor (!) och är jättediger, om en lunta, men sidorna är korta så det är inte så överväldigande, och texten är underbart skrivet. Jag skulle verkligen rekommendera den!

Jag hoppas att avsluta Osebol snart. Därefter kommer jag att läsa en bok som heter Inifrån Sápmi: vittnesmål från stulet land, vilket jag köpte förra året i en bokhandel i Kiruna. Det är om samisk språk och kultur i Norrland och förtrycket som de ställs inför i deras samhällen. Jag älskar samisk kultur så ser jag fram emot att börja. Och efter det vill jag läsa några böcker jag har om psykologi och hälsa.

Om ni har läst så här långt, tack! Jag uppskattar det. Jag vill verkligen förbättra min svenska så snälla pratar med mig om du vill! Tillsammans kan vi förbättra. Till nästa gång!

Headline image by aabergkvist on Unsplash

2