Självlärande - norrskenet i Kiruna
Swedish

Självlärande - norrskenet i Kiruna

by

travel
adventure
culture

Förra året gick jag till Kiruna, i Norrland i norra Sverige. Jag ville åka för att jag ville se norrskenet och försöka kälkåkning med huskyhundar. Jag ville också öva på min svenska, vilket skulle ha varit mer svår i Stockholm eftersom många där talar jättebra engelska.

Jo, jag såg norrskenet! På hotellet fanns det en skön spainrättning med en utepöl. Jag gick på en natt när norrskensutsikten var bra och jag slog upp och jag kunde se dem. Norrskenet var knallgröna och de dansade i himlen. Eftersom jag har bott i Storbritannien i hela mitt liv jag hade aldrig sett dem förut – man kan ser dem här men de är inte så vanliga, och man kan ser dem bara i norren. Så jag var väldigt glad! På spainrättningen träffade jag en svensk kvinna som kom ifrån Stockholm för att arbeta i Kiruna, och hon var imponerad också. Det var en oförglömlig erfarenhet och varje dag vill jag återgå. Grädden på möset var snöen – jag hade på mig bara badbyxor men gjorde jag en snöängel i alla fall! (Det var jättejättekalt.)

Huskyhundarna var roliga också. Det var kalt – temperaturen var -25c – så jag var tvungen att ha många varma klader, särskilt en stor rock. Huskyhundarna sprangade förvånansvärt snabbt och min näsä blev jätteröd. Det fanns en sjö med mycket tjock is och vi stannade för att dricka kaffe och äta kanelbullar i ett samisk tält. Det fanns en stor brand, och huskyhundarna väntade utanför men de började att yla eftersom de ville köra igen, så vi åkte tillbaka på släden och började att springa igen.

Och jag kunde öva min svenska också! Jag gick till en bokhandel i centrum för att köpa ett vykort men jag var jättenervös och glömde ordet. Så sade jag, ’har ni några kort med bilder av Kiruna att skicka utomlands?’ och kvinnan gav mig en vykort och ett frimärke! Jag hade aldrig talat svenska med en person tidigare, så jag var jättestolt. Och enligt henne, min brytning låter isländisk! Jag var förvånad men tycker jag att det är bättre än ha en engelsk brytning.

Kiruna är lite, men det har mycket charm. Nästa gång vill jag åka till Stockholm för att göra Swedex-provet. Vad tycker ni? Ska jag göra B1-provet? Jag vill verkligen bli godkänd.

Tack för din läsning!

0