Väärinymmärryksiä
Finnish

Väärinymmärryksiä

by

psychology
philosophy

Kuuntelin Aristoteleen kantapää podcastin jakson väärinymmärryksistä. Toimittaja haastattelee kirjailijaa, kuka kirjoitti kirjan nimeltä Väärinymmärryksiä sen aiheesta. Aihe kiinnostaa minua paljon, koska ihmettelen kun ihmiset ymmärtävät toisia ylipäätään. Huomaan päivittäin väärinymmärryksiä ja sen mahdollisuuksia, kun ihmiset eivät selitä selkeästi tay täydellisesti. Kuitenkin pärjäämme. Teemme yhteistyötä siitä huolimatta.

Suurin syy, josta väärinymmärrykset tulevat, on se, että kaikilla on oma maailmankuva, jolla tulkitsemme maailmaa ja kokemuksia. Kun joku puhuu, hän olettaa, että toisella on jonkin verran samaa tietoa taustalla, joka liittyy aiheeseen. Samalla kun kuuntelija kuuntelee, hän yhdistää sanoja ja omaa tietoa ymmärrykseensä.

Kirjailijan esimerkki oli seuraavana: “Auto on likainen.” Tämän Tarkoitus riippuu seuraavista asioista: kuka sanoi sen kenelle, millainen suhde heillä on, kenen auto on, ja muista yksityiskohdista ja olosuhteista. Ehkä kaveri sanoo sen toiselle kaverille toisen kaverin autosta. Se saattaa tarkoittaa se, että omistajan täytyy pestä auto ulkopuolelta tai siivota auto sisältä tai molemmat. Ehkä tarkoittaa, että joku voi ostaa auton roska laattikon lahjaksi. Ehkä hän haluaa, että omistaja pesee tai siivoaa auton juuri nyt tai silloin tällöin. Jopa pinalla, lika on omakohtaista. Likainen tarkoittaa toiselle erilaista asiaa kuin toiselle.

Kirjailija mainitsi, että jonkin verran kielitaitomme vaati epätarkkuuksien käsittelyä. Jos haluaisimme tulla ymmärretyksi täydellisesti, se vaatisi liikaa sanoja. Niin paljon, etteivät ne ole ymmärrettäviä (vähintään selkeästi tai nopeasti.) Esimerkiksi lause tieteellisestä artikkelista: “Sodan jälkeen työttömyys lisääntyi Pohjois-Suomessa.” Tämä lause voidaan ymmärtää erilaisilla tavoilla. Oletamme, että sota on toinen maailmansota.

  • Milloin on jälkeen? Heti? Parin vuoden jälkeen? 
  • Kuinka kauan sodan jälkeen lisääntymisen vaihe kesti? Lisääntyi kymmenen vuotta? Viisi vuotta? 
  • Mihin verrattuna lisääntyi työttömyys? Tarkoittaako, että työttömyys oli vähemmän ennen sotaa tai sodan aikana? Oliko työttömyyttä enemmän ennen sotaa kuin sodan jälkeen?

Ajankohta ei ole selkeä. Kuinka paljon työttömyys lisääntyi ei ole selkeää. Minkälaista työttömyyttä ja kenelle ei ole selkeää. Siinä lauseessa on paljon kysyttävä.

Hämmästyttävää, että me kommunikoimme ylipäätään. Jotta voisimme ymmärtää toisiamme, meidän täytyy keskustella asioista. Saamme toisen maailmankuvasta tietoa ainoastaan keskustelemalla, olemalla uteliaita, ja kuuntelemalla.

1