Kopitiam
Dutch

Kopitiam

by

food
travel
language learning
art
lifestyle

Toen ik afgelopen weekend met mijn vriendin ging wandelen, vertelde ze mij over een kunstenaar uit Singapore. Deze kunstenaar verandert beroemde schilderijen, en in plaats van de oorspronkelijke mensen zijn het Singaporezen, op verschillende plaatsen in Singapore. Ik vond het super gek om dat te zien.

Het werk wordt bovendien "the last wonton time" of ook "the last kopitiam" genoemd. Het is gebaseerd op het beroemde "het laatste avondmaal" van Leonardo Da Vinci. De locatie is een typische Hawker-Center, zoals men dat vaak in Singapore ziet. Op een soort openluchtplein zit iedereen bij elkaar aan tafels, en om je heen zijn veel verschillende eetstalletjes opgebouwd. In de achtergrond zie je een van de beroemdste chicken rice eetstalletjes, een nationaal gerecht van Singapore. Ook de man in het midden van de foto, die Jezus zou moeten voorstellen, draagt een wit hemd en slippers. Deze outfit is typisch als je even naar het Hawker Center gaat om een snelle hap te eten.

Het deed me zo zeer aan mijn kindertijd denken. Toen ik klein was, gingen we vaak naar het Hawker Center. Mijn lievelingseten was "Satay", geroost vlees op een spiesje, geserveerd met pindasaus. Het is oorspronkelijk een Indonesisch of Maleisisch gerecht. Met mijn vriendinnen hielden wij eetwedstrijden om te zien wie de meeste spiesen kon eten. Ook als ik stage liep in Singapore, kon je daar altijd goed en goedkoop eten. Vaak gingen wij naar het vieren in een Hawker center, om nog even fried rice te eten voordat we gingen slapen.

Over het algemeen is uit eten gaan een populair tijdverdrijf in Singapore. Mijn vriendinnen zeiden altijd tegen mij "Je moet dit proberen". Elke dag kwamen ze met iets nieuws dat ik nog nooit had gegeten en namen ze me mee naar duizenden restaurants, cafés en eetstalletjes. Dat is niet raar, want Singapore heeft op culinair gebied heel wat te bieden. Omdat er zoveel culturen op één kleine plek leven, zijn er zoveel verschillende invloeden. Ik ben blij dat ik hier nu een Singaporese vriend heb die mijn passie voor het land en zijn cultuur deelt.

0