Jak vypadá kurz a zkouška na řidičák v Polsku?
Czech

Jak vypadá kurz a zkouška na řidičák v Polsku?

by

education
daily life

V tomto textu chtěla bych opsat, jak v Polsku vypadá dobývání řidicáku pro osobní auta (protože jsem minuly měsic dostala svůj).

Poprvé je třeba jít k lékaři udělat vyšetření a potom do úřadu, aby dostat dokumenty, díky kterým lze se zapsat na kurz a na zkoušku. Následně existujou dvě různé možnosti. Můžete jít obyčejně na kurz a se učit zda teorie a praktiku. Můžete se taky nejdřív zapsat na teoretickou zkoušku, a když prospějete, tedy se zapisujete na jenom praktickou část kurzu. Praktická část kurzu má 30 hodin, ale když je třeba, lze se koupit víc. Jak vypadá kurz, zaleží moc na instruktoru, ale většinou je to prostě jízda městem, ve kterým bude zkouška, a cvičení toho, co se na zkoušce vyžaduje. Některé autoškoly dělaji taky vnitřní zkoušky, které musíte úspěšně složit, aby ukončit kurz. Když už ukončite kurz, můžete se konečně zapsat na zkoušky - teoretickou a praktickou.

Teoreticka zkouška není nic neobyčejného. Je tam (pokuď dobře pamatuji) 20 otázek, ze kterých lze dostat maximalně 74 body. Aby prospět, je třeba dostat aspoň 68. Všechný otázky jsou ale dostupné v internetu, tak podle mě není to moc těžky úspěšně složit teoretickou zkoušku.

Praktická zkouška je trochu víc komplikovaná. Jsou tam dvě části. První je manévrovací prostor. Zda první úkol je ukázat jednu náhodnou kapalinu (např. chladicí kapalinu) a jedno náhodné světlo (např. směrovku). Když to zvládnete, je ještě jízda po oblouku, kde nemůžete najet na čaru, a rozjezd do kopce, kde se motor nemůže zastavit a auto nemůže jet dozadu. Potom můžete už jet do města. Tam je několik dalších úkolu v provozu. Nejdůležitejší jsou to přejezd přes několik typů křižovatek (kruhový objezd, křižovatki se sémaforem a bez, atp.), otáčení na křižovatce a v bráně, a taky jeden z třech typů parkování. Během jízdy zkoušející hodnoti taky i vaše chování vzhledem jiných na silnici anebo způsob řízení. Během zkoušky můžete udělat jenom jednou malou chybu (např. když nezapnete směrovky, když je třeba) v každým úkolu. Druhá malá chyba ve stejným úkolu nebo první velká chyba (např. když se nezastavíte při značce stop) znamená konec zkoušky.

Když zvládnete i to, nechá vám jenom jít zase do úřadu a čekat na vysněný řidičák :)

Headline image by bastroloog on Unsplash

2