Miksi ihmeessä monarkia
Finnish

Miksi ihmeessä monarkia

by

Kruunajaiset ovat nyt tulleet ja menneet, mutta ne ovat vasta alkamassakin puhuttaa.

Viikonloppuna on nähty mielenosoitus monarkiaa vastaan, jonka johdosta ainakin kourallinen mielenosoittajia oli pidätetty kiinni. Monarkiaansa kohtaan ei olekaan yksimielisyyttä brittien keskuudessa, mikä on luonnollista. Kaikilla kiistoillahan on aina kaksi puolta, mutta tässä erikoista on se, että vain monarkian vastainen osapuoli on saanut vastakaikua ulkomailta. Monella muulla maalla on ollut aikoinaan monarkia, joka on ollut sittemmin lakkautettu väkivaltaisin keinoin. Ei siis ihmettä, että kruunajaisten kannatus on saanut monta ihmettelemään, mitä monarkiasta on hyötyä?

Olen englantilaisena pitkään katsonut tätä asiaa toiselta kannalta, eli miksi ihmeessä britit haluaisivat luopua monarkiastaan? Kuninkaan virkana on edustaa brittejä. Minun mielestäni tällainen vaatimus sulkee heti pois poliitikot kuninkaan mahdollisena korvikkeena, sillä monarkin täytyy olla puolueeton. Tämän vastakohtana on Yhdysvaltain presidentti, jonka virka on kauttaaltaan poliitinen.

Toiseksi, monarkki ja monarkia symboloivat brittiläisiä perinteitä, joten monarkiasta luopuminen merkitsisi peruuttamatonta katkoa historiassa. Monet britit haluavat muistaa, esimerkiksi, että demokratia oli voitettu monarkkiaa vastaan pitkäjänteisten taisteluiden kautta.

Viimeiseksi, monarkian mukana on taloudellisia osatekijöitä, jotka ovat hyväksi koko taloudelle. Itse asiassa suunnilleen 50 penniä jokaiselta britiltä riittää monarkian vuosittaiseen ylläpitoon. Nouseviin veroihin verrattuna on vaikea väittää tämän olevan hyvä syy monarkian poistamiseen.

On muitakin syitä siihen, miksi suhtaudun myönteisesti monarkiaan, mutta näiden kolmen syyn täytyy riittää tältä erin.

Kiitos lukemisesta ja odotan innolla kaikkia korjauksia!

2