Vad jag lärt mig om finlandssvenska teckenspråk
Swedish

Vad jag lärt mig om finlandssvenska teckenspråk

by

linguistics
relationships
culture

Ikväll tittade jag på teve och tillfälligtvis kom en dokumentär om finlandssvensk teckenspråk just då. Jag har sett anonsen om den men jag har inte hunnit att titta på den tidigare. Den var jätteinteressant. Den berättade om finlandssvensk teckenspråks historia och inkluserade intervjuer av olika personer som har språket som deras modersmål. Dokumenten också berättade om hemska deler av historiet, hur de döva var tvingas att lära sig att tala och det var förbjudet att tecka i skolan. De berättade att lära sig tala lite tog många år och de kunde inte studera olika ämner som vanligen är studerat i skolan. Ytterligare känns de inte säkert av sina modersmål eftersom de inte kunde studera det eller använda det i skolan. En äldre kvinna också berättade hur hon var tvingat att ha en sterilisering efter hon hade haft sin första barn eftersom finska samhället i deras tid ville inte ha mera döva barn. Det var hemskt!

De finlandssvenska döva är en språkminoritet bland språkminoriteten i Finland och det är väldigt svårt att, till exempel ha service på deras modersmål liksom våra grundlag förutsätter för att det finns bara några tolk som kan tecka på finlandssvenska. Nuförtiden det finns ingen skolan för de svenskaspråkiga döva i Finland och familjer med döva barn måste antigen välja en svenska skola för de hörende i Finland med tolkningsservice, eller en finska skolan för de döva eller att flyta till Sverige.

Ingen av alternativen är bra eftersom barnen får inte stöden de behöver för deras sråk- och identitetutveckling, för att finska teckensspråken och svenska teckenspråken är skilda språk av finlandssvenska teckenspråket. När de flyttar till Sverige är de tvungen att lära sig svenska teckensspråk i skolan eftersom de andra kan inte förstå vad de säger. Och egentligen alla finlandssvenska döva som bor i Finland måste lär sig finska teckensspråk för att ha tolkning för servicer, jobbning eller studier eller för att bli förstått i det döva samhället i Finland. De intervjuad berättade att de känner inte bra när de är tvungen att använda ett annat språk än deras egen modersmål för de har en stark finlandssvensk identitet. De har grundat en föreningen för att stöda finlandssvenska teckenspråk i Finland. Unesco har listat finlandssvenska teckenspråk som ett av de hotad språken i världen. Jag blev facinerande av deras kämp för hålla finlandssvenska teckenspråket levande.

Headline image by jeshoots on Unsplash

3