Sjuk
Swedish

Sjuk

by

health
daily life
habits

Jag skrev ett mejl till min vän som är förkyld och hostar. Jag gav några goda råd. Jag berättade vad man kan göra för att må bättre och vad jag själv brukar göra när jag är förkyld. Tack för hjälpen med korrigering min text.

Hej!

Vad synd att du är förkyld och hostar! Jag vet hur det känns att bli sjuk. Det känns inte så bra. Nu ska jag ge dig några goda råd.

Det viktigaste är att du går till doktorn om du är sjuk mer än några dagar, kanske fyra eller fem. Du kan ta en värktablett om du har hög feber. Men om du inte kan minska din feber måste du gå till vårdcentralen. Om du är "bara" förkyld behöver du inte gå till läkaren. Trots det måste du stanna hemma. Du ska inte åka till sitt jobb eller skola och smitta andra. Du ska vila och ta det lugnt. Om du vill må bra igen ska du gå och lägga dig. Det är jätteviktigt att man sover mycket, så man blir frisk snabbt. Ett annat tips är att äta nyttig mat och många frukt när du är sjuk. Jag tror att det finns inte mycket som kan hjälpa dig med din hosta. Du ska inte ligga i platt position om du känner dig att hosta. Om hosten går inte borta efter några dagar du ska gå till ett apotek och be om hostmedicin som du ska ta innan du lägger dig.

När jag är förkyld brukar jag göra dessa saker jag skrev ovan. Först försöker jag att krya på mig själv. Jag ringer till mitt jobb och säger att jag kan inte komma. Jag är hemma i min säng hela dagen då. Jag sover mycket. Jag äter bra nyttig mat. Jag gillar äta apelsiner eller grapefrukt när jag är förkyld, eftersom de har mycket C-vitamin. Jag dricker många varm te. Min mama har sagt åt mig att man ska dricka varmt vatten med citron juice och honung för må bättre. Jag tror att det hjälper för att det har C-vitamin också. Jag brukar äta lite glass när jag har ont i halsen. Om jag känner mig inte bättre efter fyra dagar, då åker jag till vårdcentralen.

Hoppas att du mår bättre snart! Krya på dig!

Kram Kamila

0