Jag älskar språk
Swedish

Jag älskar språk

by

language learning
podcasts

Hej, det här är min första post på svenska här och jag skulle vilja prata lite om mig och min passion för språk. Det här är precis vad jag pratade om i första avsnittet av min podcast. Jo, jag skapade en podd för att hjälpa människor som vill lära sig italienska. Mitt projekt heter ”Italianglot” (www.italianglot.com).

Innan jag berättar för er hur jag lärde mig de språken som jag pratar vill jag föreställa mig. Jag heter Carmine och jag är född i Neapel, i södra Italien. När jag var 30 år gammal flyttade jag till Rom. Jag bodde i Rom i 20 år och sen flyttade till Grekland, till Aten. Nu bor jag mellan Italien och Grekland.

När jag var i Rom arbetade jag i ett IT-företag, men jag gillade inte mitt jobb alls. Så när jag fick chansen att lämna det så gjorde jag det bara. Som jag sa så skapar jag numera material så att man kan lära sig italienska: en podd, online-kurser, interaktiva övningar, och så vidare. Mina elever kan stödja mig, om de vill, och bli medlemmar på Patreon.

När det gäller språk lärde jag mig engelska först. Jag var väldigt ung. Jag lärde mig det i skolan, men min far köpte en kurs också till mig med böcker och kassetter och jag läste själv. Sen förbättrade jag min engelska genom att titta på filmer och TV-serier som till exempel ”Friends”.

Jag läste också franska själv när min bästa vän flyttade till Paris. Jag åkte ofta till Paris för att hälsa på honom och det är därför jag bestämde mig för att lära mig franska. Jag pluggade med böcker och CD-skivor. Under mina resor till Frankrike och en gång till Quebec övade jag det här språket jättemycket.

Jag började att lära mig spanska eftersom italienska och spanska liknar varandra. När jag reste till Spanien och Sydamerika fick jag chansen att öva det.

Jag bestämde mig för att lära mig grekiska när jag hittade och laddade ner en gratis kurs på internet. Genom att lyssna på några podcasts och att titta på serier blev grekisk lättare och lättare att förstå och när jag åkte till Grekland för första gången kunde jag prata med mina kompisar utan problem.

Jag har försökt att lära mig tyska själv flera gånger, men det var ganska svårt. För många år sen deltog jag i en tyskkurs för nybörjare på Goethe Institut, men sen gav jag upp och glömde nästan allt. För ungefär ett år sen bestämde jag mig för att försöka igen och jag har läst lite varje dag. Jag lyssnar på den ”Easy German” podden, jag tittar på Easy German videor på YouTube, serier och filmer på Netflix och så vidare. Mina tyska favoritserier är ”Dogs of Berlin” och ”Über Weinachten”.

Jag har lärt mig svenska och portugisiska med en Assimil-kurs och jag försöker att förbättra dessa språk genom att titta på videor och serier och att lyssna på podcasts också. Mina svenska favoritserier är ”Bonusfamiljen”, ”Äkta människor”, ”Leif och Billy” och ”Kärlek och Anarki”. Den portugisiska serien som jag gillade bäst heter ”3%”.

Och till slut har jag nyligen börjat att lära mig kroatiska. Jag hittade en gratis kurs online och jag avslutade den. Problemet med kroatiska är att det inte finns många resurser på internet. Jag hittade ingen bra podcast till exempel. Det enda jag hittade är en YouTube-kanal med Greta gris-videor. Tyvärr finns det inga undertexter på dessa videor, men de är tillräckligt lätta att förstå så de är användbara för att utöka mitt ordförråd.

Förhoppningsvis har jag inte gjort för många misstag i den här texten. Jag ser fram emot era rättelser. Tack så mycket. Ha det bra ! :-)

0