Hvordan går det med norsken din? Eller 1 år og 9 måneders selvstendig norsklæring med MIA
Norwegian

Hvordan går det med norsken din? Eller 1 år og 9 måneders selvstendig norsklæring med MIA

by

culture
daily life

Hallo!

Dette er min kort oppsummering av fremskritt jeg har gjort i løpet av de siste tre månedene, og knapp norsklæringsplan for månedene som kommer.

Innlegget er utformet både for oktober, november og desember på grunn av manglende behov for refleksjon rundt norsklæring i det siste. Hovedgrunnen til det er at læringsplanen ikke har blitt endret i vesentlig grad, og andre aktiviteter som trening og jobb har tatt større del av hverdagen min. Altså, norsklæring har gått ned på prioriteringslista mi.

Til tross for det er jeg fremdeles motivert til å gjøre fremskitt, selv om fremskrittet har blitt mindre både fordi jeg bruker litt mindre tid på læring og, kanskje enda viktigere, jeg har allerede nådd noe som kalles for intermediate plateu.

Intermediate plateu er et punkt hvor språkinnlærer kommer helt til B2 nivå og fremgangen plutselig sakter ned. Dette skyldes stort sett faktumet at gapet mellom B2 og C1 nivå er enormt, og hvert ytteligere ord eller kunnskapsdel blir mindre i forhold til det som har blitt lært i fortiden.

La oss ta et menneske som nettopp har begynt å lære seg et nytt språk og kan 100 ord allerede. I så fall om man lærer seg ett hundre nye ord til, kommer det til å representere 50 prosent av hele ordforrådet. Mens i mitt tilfelle hvert ekstra hundre ord ville utgjøre kun 0,8 prosent forskjell siden jeg har et passivt vokabular på omtrent 12 500 ord i dag. Det vil si at om jeg vil forrike ordforrådet mitt i prosentmessig like stor grad, er jeg nødt til å tilegne meg 12 500 ekstra ord til . Derfor kan man fort få en følelse av at fremgangen har bremset kraftig ned eller med andre ord: språkinnlærer har nådd intermediate plateu.

Selvfølgelig gjelder dette først og fremst vokabular og det er enkleste å iliustrere hele konseptet med det, men likevel synes jeg at det også er aktuelt for andre språkområder som lesing og skriving. Når det kommer til lytting og muntlig, er jeg ikke like sikker på at jeg har nådd det punktet der, selv om det er vanskeligere å måle fremgangen ved disse to språkevnene. Likevel sier magefølelsen min at det er et stykke igjen ved lytting og muntlig før jeg befinner meg på intermediate plateu.

Når det er sagt vil jeg legge frem min månedlig læringsplan:

1. Aktiv lytting: 15,5 timer (30 minutter pr. dag)

2. Passiv lytting: 31 timer (60 minutter pr. dag)

3. Lesing: 15,5 timer (30 minutter pr. dag)

sånn gikk det:

1. Aktiv lytting: 26,5 (Okt.) , 21,6 (Nov.), 19,5 (Des.) timer.

2. Passiv lytting: 32,9 (Okt.), 22,9 (Nov.), 29,4 (Des.) timer.

3. Lesing: 27,3 (Okt.), 20,5 (Nov.), 21,5 (Des.) timer.

Fra språklærings ståsted ville jeg beskrive de siste tre månedene som velykket. Jeg har utrettet det jeg ville og har viet mer tid og oppmerksomet til andre livsområder og har gjort et godt fremskritt der. Blant annet har jeg kjøpt meg en bil som har åpnet flere dører når det gjelder jobbmuligheter. I tillegg har jeg prøvd ut fleinsopp for første gang, noe som fortjener sitt eget innlegg. Ikke minst, har jeg deaktivert facebook kontoen min og har gjort andre små positive endringer som jeg håper vil øke livskvaliteten min.

Kanskje kommer jeg til å skrive flere innlegg til dere veldig snart, hvem vet?

Håpet er i hvert fall å få enda mer tid til selvrefleksjon, læring og trening. Dessuten har jeg ikke fast fulltidsjobb enda og det må også fikses på en eller annen måte. Jeg er litt lei av å jobbe deltid på to ulike arbeidsplasser fordi jeg ikke får jobbe mer enn 120 timer pr. måned i gjennomsnitt. Jeg vil også flytte ut og bo alene, noe som setter krav for høyere inntekt og det må jeg bli flinkere å få til.

Det er nok om mitt personlig liv, la oss runde av dette innlegget med læringsplan for 2022:

1. Lytting: 45 timer (90 minutter pr. dag)

2. Lesing: 15 timer (30 minutter pr. dag)

3. Anki: 300-600 kort (10-20 kort pr. dag)

Takk for i dag, vi snakkes forhåpentligvis snart på neste innlegget.

1