Taalbiografie
Dutch

Taalbiografie

by

language learning

Hoe leer je een taal en wat is jouw ervaring met het leren van een taal?

Mijn moedertaal is Engels, maar ik spreek ook best goed Spaans. Ik heb Spaanstalige familie, maar ik heb het Spaans vooral op school en alleen geleerd. Ik had vier jaar Spaansles op de middelbare school en één jaar op de universiteit, en in het begin van 2020 was ik ook een paar maanden in Spanje (totdat de pandemie begon en ik terug naar huis moest). Toen ik in Spanje was, had ik een C2-niveau, maar ik heb nu min of meer een C1-niveau omdat ik mijn Spaans niet zo vaak meer gebruik. Als kind heb ik ook een beetje Frans geleerd (tot A1/A2), maar daar ben ik mee gestopt toen ik ~8 was. Soms wil ik mijn Frans verbeteren en leer ik het weer voor een paar weken, maar ik heb grotere interesse in andere talen. Ik vind het Frans wat moeilijker dan andere talen want ik kan (d.w.z. kon) best oké spreken en luisteren, maar ik heb nooit echt geleerd om het Frans te schrijven, want ik kon nauwelijks in mijn moedertaal schrijven terwijl ik Frans aan het leren was. Ik ken ook Amerikaanse gebarentaal (A2/B1). Daar ben ik mee begonnen in de zomer van 2020, en ik heb die taal gekozen, omdat ik slechthorend ben, en ook omdat ik hem gewoon leuk vind. Ik leer ook Kantonees, omdat mijn opa uit Hong Kong komt. Hij reist er vaak naartoe en hij heeft me gezegd dat ik volgende keer mee kan gaan. Het grootste deel van zijn familie spreekt wel Engels, maar ik wil hun/onze cultuur en taal kunnen delen, en ik wil er echt van genieten.

Ik leer best makkelijk een nieuwe taal, ondanks dat ik dyslectisch, autistisch, en slechthorend ben. Het is natuurlijk wel moeilijk in het begin, maar ik heb zoveel plezier in talen leren dat het het allemaal waard is. De meeste autistische mensen hebben "speciale interesses" - dat betekent iets waarin we echt veel, intense interesse hebben en dat we er alles over willen weten, dus besteden we er veel tijd aan - en talen leren is een van de mijne. Iets wat me helpt om een taal te verwerven is de passie. Het kost ontzettend veel energie en tijd om een nieuwe taal te leren, dus als je super gepassioneerd bent is het wat makkelijker om gemotiveerd te blijven. Als ik niet zoveel interesse in een taal heb (bijv. het Frans), dan wordt het makkelijker om op te geven.

Ik leer al een paar jaar Nederlands, en ik heb het helemaal zelf geleerd (vooral door te luisteren). Ik heb de Nederlandse taal "ontdekt" toen ik nog op de middelbare school zat (ongeveer in 2016, maar ik weet niet precies wanneer), maar ik had het leerproces niet serieus genomen tot ongeveer 2019. Daarvoor kende ik maar een paar woorden en kon ik alleen eenvoudige kindervideo's op YouTube begrijpen. Ik weet dat mijn woordenschat nog steeds een beetje slecht is, want ik kan mezelf best vloeiend uitdrukken, maar soms kan ik de juiste woorden niet vinden. Ik heb hetzelfde probleem in alle andere talen, dus dat is misschien niet alleen een Nederlands probleem, maar het houdt me zeker tegen. Ik wil dus mijn woordenschat verbeteren, en ik kan dat specifiek doen door te lezen en meer geavanceerde videos te bekijken.

5