Nationell identitet
Swedish

Nationell identitet

by

culture
intercultural communication

Reflektion

Vad är egentligen nationell identitet och vilka faktorer spelar in i dess utformning?

Vi känner alla till några av de vanliga stereotyperna i världen. Kanske att japanerna är artiga eller att tyskarna är mycket precisa, kanske att ungrarna är ganska pessimistiska. Men varifrån kommer dessa stereotyper? Är de sanna? Har de något att göra med nationell identitet? Och hur bildas en nations identitet?

Vad är det som gör en japansk person japansk till exempel? Är det att följa stereotypen att vara artig? Jag är säker på att det också finns en del ganska ohövliga japaner. Gör det dem mindre japanska än deras artiga motsvarigheter? Jag tycker inte det. Vad är det då som gör att någon har en viss nationalitet? Språket har alltid spelat en stor roll för att forma en nations identitet. Att tala språket flytande tycker jag kan vara den viktigaste nyckeln till tillhörighet.

Men även om jag lärde mig svenska perfekt, tvivlar jag på att svenskarna skulle acceptera mig som svensk så lätt. Det är här som andra faktorer spelar in. En av dessa är naturligtvis att vara född i landet. Enligt min åsikt är det kanske inte tillräckligt att vara född i landet i sig eller att bara tala språket, men de två tillsammans och en grundlig förståelse av kulturen, som kan ackumuleras genom att leva i ett visst land från en ung ålder, är det som kan ge en person en stark nationell identitet.

Men hur är det med dem vars föräldrar eller mor- och farföräldrar kommer från en annan plats? Dessa personer kan bli förvirrade eller anta en slags dubbel identitet. Tyvärr kan de på grund av detta bli utestängda av majoriteten. Jag tror knappast att det skulle vara en lösning att ”slå ut” deras egen "medhavda" identitet ur dem. Men segregation är inte heller bra. Att hitta en medelväg skulle vara det bästa för en nationell enighet, men kanske det svåraste att göra.

Jag fann det fascinerande hur en nation kan formas av klimatet och den omgivande naturen. Och naturligtvis finns det inget som formar en nation mer än dess egen historia. Även om jag själv inte har "genomlevt historien" bär jag fortfarande tyngden av det ungerska ödet, som förts vidare från generation till generation, på mina axlar och därför skiljer sig mitt sätt att tänka och mitt sätt att vara från dem som kommer från andra länder, eftersom de har sitt eget att bära med sig, som kan vara helt annorlunda.

2