Regeringsbildning i Tyskland
Swedish

Regeringsbildning i Tyskland

by

politics

Efter 16 år Angela Merkel bestämde sig ungefär två år sedan att hon inte skulle kandidera som förbundskansler en gång till. Hennes parti, den konservativa CDU välde Armin Laschet som ny ledare, men han förlorade valet i september det här året.

Vinnaren var Olaf Scholz, kandidat av socialdemokraterna. Han var finansminister i Merkels regering och är hellre en konservativ socialdemokrat, som övertygade konservativa väljarna, som trodde inte att Laschet, som gjorde många blunderer under valrörelsen, har format till jobbet.

Scholz förhandlar nu med den gröna partiet och liberalerna, som normalt koopererar med CDU. Förhandlingen går bra, även om den gröna partiet beklagade att det finns inte tillräckligt klimatpolitik i avtal. Men det verkar att partier kommer att släppa fram överenskommelse nästa vecka.

Personlig är jag inte glad med regeringen. Jag tror att de ska göra för lite för klimat, eftersom både Liberalerna och Socialdemokraterna bromsar. Liberalerna förhindrar någon skattereform, som stödjar människor med lite inkomst. Men efter 16 år med en konservativ regering, jag hoppas att det finns åtminstone någon modernisering av samhällen.

0