Annika Thor
Swedish

Annika Thor

by

literature

Annika Thor är en prisbelönt svensk författare. Hennes första roman ''En ö i havet'' och dess efterföljande delar uppskattades både i Sverige och utomlands samt har översatts till 13 språk. Hon belönades av många svenska samt utländska utmärkelser som Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok (för ''Sanning och konsekvens''), Astrid Lindgren-priset, Deutsche Jugendliteraturpreis och Schullströmska priset från Svenska Akademien bland annat. Hennes romaner handlar ofta om människor som befinner sig i utsatta livssituationer och försöker anpassa sig samt hitta sin egen plats i den nuvarande verkligheten.

Annika Thor föddes i Göteborg i 1950. Hon säger att hon har alltid tyckt om att läsa och på grund av det bestämde hon sig för att bli författare i nioårsåldern. ''Pippi Långstrump'' och ''Anna på Grönkulla'' var bland hennes favoritböcker. Under hennes tonår påverkades hon av både hippierörelse och vänsterpolitik. Efter studenten reste hon till USA där hon bodde i ett år.

Annika Thor fick bibliotekarieutbildning vid Göteborgs Universitet. I Göteborg jobbade hon som bibliotekarie i några år. I slutet av sjuttiotalet blev hon småbarnsmamma och tillsammans med familjen flyttade hon till Stockholm där de bor tills nu. I huvudstaden klarade hon en ettårig utbildning i filmvetenskap på Dramatiska Institutet. Därefter arbetade Annika främst som manusförfattare och har börjat skriva manus för film, tv och teater. Då jobbade hon också som frilansjournalist.

Annika debuterade som prosaförfattare i 1996 med en av sina mest kända böcker – ''En ö i havet''. Boken berättar historien av två syster under andra världskriget. Steffi och Nelli är Judar som brukade bo med sina föräldrar i Wien i Österrike. På grund av förföljelse av Judar var de tvungna att komma som flyktingar till Sverige. Flickorna flyttar in hos olika fosterfamiljer som bor på en liten ö i Göteborgs skärgård. Boken tillsammans med tre efterföljande delar i serien har blivit mycket uppskattade och översatts till 13 språk samt blivit en tv-serie och teaterpjäs.

En annan välkänd bok av Annika Thor heter ''Sanning och konsekvens'' och berättar om livet, vardag och relationer av ett gäng tolvåriga flickor. För den här boken belönades författaren med Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok. Därefter har Annika Thor publicerat ytterligare många böcker inte bara för barn och ungdomar utan även för vuxna. Hon har också skrivit prisbelönta manus till filmer som är baserade på hennes böcker.

1