Hvordan går det med trening? Kort oppsummering 02.10.2021
Norwegian

Hvordan går det med trening? Kort oppsummering 02.10.2021

by

diet
sports
lifestyle

Det var ganske lenge siden jeg har skrevet mitt siste innlegg om trening. Det var nemlig 1. mai i år. Derfor føler jeg at det er et behov for en kort oppsummering om hvordan det står i forhold til trening i dag og planer for fremtiden.

Stort sett er jeg ganske fornøyd med at selv om jeg har vært veldig opptatt forrige sommeren som har gjort at trening har gått ned på prioritetslista mi, har jeg likevel klart å fortsette med regelmessig trening uansett. En gang i uka høres kanskje lite ut, men jeg synes at det viktigste er å holde hjulene i gang og holde det gående. Det er fort gjort å bli opphengt i "alt eller ingenting" holdning og tenke at hvis man trener bare litt, så er det ikke verdt bryet mens forskining og alt fornuft tilsier det motsatte. Det er vel resultatet av tilbøyeligheten min å falle inn i svart-hvit tenkning, samtidig som kulturen vi lever i hvor man er sett som taper om man ikke er perfekt (dvs om man ikke trener 3-5 ganger i uke). Dette skaper åpenbart masse unødvendig press som hindrer oss til å oppnå det vi virkelig vil. Mens realiteten er at store forandringer eller mål består av tusener eller millioner av små steg og vi ikke trenger å ta flere enn ett skritt av gangen. Er skrittet litt for stort, bør det reduseres sånn at vi klarer det. Vi skal etterhvert nå målet vårt så lenge vi fortsetter å komme oss fremover. Det vil si at selve reisen eller det minste steget i riktig retning bør regnes som suksess. I tillegg har erfaringen min vist at det som egentlig skjer når man trener sjeldent (men regelmessig) er at presset på å være perfekt avtar betydelig, man opplever mestringsfølelse som fører til at treningen bare blir noe man gjør og gleder seg til, en del av ens identitet. Hvis man trener lenge nok, da blir det faktisk vanskelig å fjerne treningen fra livet sitt, så jeg tror at det aller viktigste er bare å kjøre på og fortsette med trening for enhver pris uansett hva, altså det å være regelmessig med trening. Dette er langt fra det som man finner på "mainstream" (på insta, fb og lignende) som hovedsakelig fremmer uoppnåelige mål, skjønnhets-, trenings-, og livstilsstandarter generelt. Det å ikke være perfekt, men heller bestemt, fast innstilt og trofast mot målene sine er akkurat den holdningen som jeg og andre tilhørende generasjonen min trenger å høre mye oftere og noe vi bør temme i hverdagen vår.

Når det er sagt, så har jeg gått opp i vekt fra rundt 58 kilo i Mai til 63,1 kilo i dag. Det tilsvarer cirka 1 kilo per måned eller cirka 230 ekstra kalorier hver eneste dag. Det er noe som kalles for "Yo-Yo dieting" og er ikke bra i det hele tatt. For å være helt ærlig er jeg litt nedslått for jeg brukte så mye av viljestyrken min for å gå helt ned til 58 kilo. Det som jeg tilsynelatende var ikke forberedt for var at jeg hadde ingen plan etter dietten, jeg bare gikk rundt og spiste som vanlig uten å regne kalorier fordi jeg var så lei av vektreduksjon. Det som jeg skulle gjøre i stedet er noe som heter "reverse dieting". Det betyr at man spiser et visst antall kalorier som man trenger til å vedlikeholde kroppsvekt i en viss periode og så gradvis øker kalorier fra uke til uke med for eksempel 100-150 kalorier. Det er viktig å påpeke at man fortsatt skal følge kroppsvekten sin ved å veie seg selv og regne kalorier. Det viktigste her er å være tålmodig nok og huske at selv om man føler seg sulten ved å spise vedlikeholdskalorier, er dette noe som etterhvert går over. Jeg husker at når jeg gikk helt ned til 58 kilo og spiste rundt 2100 kalorier om dagen, var jeg fortsatt veldig sulten selv om jeg fikk nok kalorier i meg til å vedlikeholde vekta mi. Dette er helt normalt og forventet, men det var noe nytt for meg da som førte til at jeg ga opp og overspiste. Derfor bør diett ikke vare altfor lenge og det skal finnes en konkret plann for perioden etter dietten. Alt dette trengs fordi metabolismen blir saktere i løpet av diett og det trengs litt tid før den er som vanlig igjen.

Okei, men hva med meg da? Jeg synes at det er greit hvis jeg kunne gå ned til 60 kilo i løpet av oktober og november. Det betyr at jeg trenger bli kvitt med cirka 1,5 kilo per måned som tilsvarer til 11250 kalorier eller 400 kalorier per døgn. Etter min erfaring er det ikke så lett å befinne meg i kaloriunderskudd, men jeg er ganske sikker på at jeg klarer det. Det er bare å trene litt mer, være flink til å spise litt mindre, spise litt mer grønnsaker og sånn. Det klarte jeg en gang så klarer jeg det en gang til.

Men hva med plannen etter vektreduksjon? Hva skal du gjøre da? Godt spørsmål! Siden jeg ikke har mye erfaring med "reverse dieting", så blir det nok en del eksperimentering her. Jeg skal prøve å spise vedlikeholdskalorier i en måned og så øke det med 100 kalorier hver uka og bare se hva som skjer.

Jeg håper at det blir bra og jeg kommer sikkert til oppdatere om fremgangen min sånn som jeg vanligvis pleier å gjøre.

Hadet!

1