Spelling in het Nederlands
Dutch

Spelling in het Nederlands

by

linguistics

Spelling in het Nederlands

--

Er zijn veel dingen in de Nederlandse taal die moeilijk zijn. De grammatica is een goed voorbeeld, want de woorden in de zin 'Daarom heeft hij zijn huiswerk niet gemaakt' staan op andere plaatsen dan in het Engels ("That's why he hasn't done his homework").

Maar andere dingen, zoals de spellingsregels, zijn makkelijk. Ja, ik weet wel dat er uitzonderingen bestaan, maar ze zijn niet heel erg gebruikelijk. Soms vind je woorden als 'douche' (uitgesproken als doesj), 'paraplu' (uitgesproken als paraaplu), 'bijzonder' (uitgesproken als biezonder), 'energie' (uitgesproken als enerzjie) en 'microfoon' (uitgesproken als miecrofoon), maar de meeste woorden worden uitgesproken zoals je zou verwachten.

Maar terug naar de spellingsregels: de regels zijn simpel. Iedere letter heeft eenvoudige regels over zijn uitspraak. Hier zijn twee voorbeelden:

1) 'C' wordt uitgesproken als een 's' voor 'e' en 'i,' maar als een 'k' voor andere letters

2) 'D' wordt uitgesproken als normaal, maar soms (meestal aan het einde van een woord) wordt het uitgesproken als een 't'

En over de klinkers: lange klinkers zijn verdubbeld of staan op het einde van een lettergreep, en als een korte klinker op het eind van een lettergreep staat, wordt de volgende letter verdubbeld.

Een ander regeltje is dat er een paar woorduitgangen zijn die unieke uitspraken hebben. Dit zijn de 'tie' in 'informatie,' de 'ig' in 'aardig,' de 'lijk' in 'vreselijk' en veel andere eindes.

Tot zover is dit allemaal vrij makkelijk. Maar zoals ik al gezegd heb, zijn er een aantal uitzonderingen. Als je mijn vroegere voorbeelden bekijkt, merk je op dat al deze woorden (behalve 'bijzonder') uit andere talen komen. De woorden 'douche,' 'paraplu' en 'energie' komen uit het Frans, en het woord 'microfoon' komt uit het Engels. Maar onthou dat deze voorbeelden de eerste woorden zijn die ik me herinnerd heb. Er zijn meer woorden met onregelmatige spellingen die niet uit andere talen komen (zoals "een" en "erwt").

Ik heb gepraat over hoe woorden uitgesproken worden als je het geschreven woord ziet, maar in de andere richting zijn er soms twee (of zelfs meer) manieren om hetzelfde geluid te schrijven. Het grootste voorbeeld is waarschijnlijk 'ij'/'ei,' maar dit soort dingen zijn normaal. Zelfs Spaans heeft paren als 'll'/'y' en 'v/b' (maar sommige sprekers hebben verschillende uitspraken voor die letters), dus dit is normaal en geen groot probleem.

Er is nog één dingetje over Nederlandse spelling dat ik wil zeggen. En dat is dat er soms twee manieren zijn om een letter (of groepje letters) uit te spreken. 'Ch' kan bijvoorbeeld uitgesproken worden als in 'lucht' of in 'China' volgens de spellingsregels. Maar de tweede uitspraak is slechts voor woorden die uit het Frans komen, en ook heb ik gemerkt dat 'ch' gewoon wordt uitgesproken als 'sj' aan het begin van een woord, en de andere uitspraak is gebruikelijker in andere posities binnen een woord. Het enige probleem is dat er veel uitzonderingen zijn, zoals 'chaos' en 'machine.'

Maar er is een ander probleempje dat nog groter is: welke lettergreep van een woord zou ik moeten beklemtonen? Je moet 'minister' (niet *minister) en 'tegelijk' (niet tegelijk) zeggen, en voorkomen heeft twee uitspraken ('vóórkomen' en 'voorkómen') die verschillende dingen betekenen. Als je naar het voorbeeld 'tegelijk' kijkt, kan de beklemtoonde lettergreep bepalen hoe andere letters (meestal 'e' maar in dit geval ook 'ij') worden uitgesproken. 'E' is soms zichtbaar kort of lang, maar als dat niet nodig is, kun je niet zien of hij als de 'e' in 'simpel' moet uitgesproken worden.

Ik heb veel dingen—beide goed en slecht—gezegd over spelling in het Nederlands. Maar het belangrijke is dat Nederlandse spelling te leren is, en dat het heel veel makkelijker is dan die van Engels of Frans. Ja, Nederlandse spelling is niet zo makkelijk als Spaanse spelling, maar als iemand die Engels als moedertaal spreekt, kan ik niet klagen.

--

Voorlopig heb ik geen foto hier. Misschien zal ik later een foto toevoegen.

2