Nový jazyk - nový človek
Slovak

Nový jazyk - nový človek

by

Toto je môj úplne prvý post po slovensky. Zvičajne sa mi nepáčia posty, ktoré sa začínajú slovami "Ja som blablabla a učím sa po slovensky". Preto som sa rozhodol napísať o tom, prečo sa učím po slovensky.

Každú noc, keď idem spať, veľmi rád ležím v posteli a pozerám videá na YouTube. Obzvlášť sa mi páčia videá v cudzích jazykoch. Pred dvoma mesiacmi som pozeral video s niekoľkými chlapmi, ktorí išli do sauny, ktorá sa nachádza uprostred lesa na Slovensku. Na moje prekvapenie som pochopil asi 50% všetkého, čo jeden z nich hovoril. (Ostatní dvaja sa rozprávali, akoby mali v ústach zemiak, a veľmi rýchlo.) Fakt, že už viem po rusky, mi pomohol, som si istý. Vždy som sa chcel naučiť ďalší slovanský jazyk a tento sa ľahko vyslovuje a dá sa mu rozumieť.

Hneď som si kúpil knihu a už na druhý deň som začal študovať slovenčinu. Vtedy som sa tiež rozhodol, že sa prvé dva mesiace nebudem snažiť rozprávať po slovensky, lebo som niekde čítal, že je lepšie počúvať a čítať nový jazyk a potom rozprávať, ako dieťa. Preto teraz tiež čítam Hobita po slovensky a každý deň počúvam podcast, keď sa prechádzam v parku.

Mimochodom, ten chalan, ktorý vo videu hovoril tak pekne, nebol nikto iný ako PPPeter - možno ho poznáte 😉

1